Georganiseerde misdaad

'Nederlandse FBI' krijgt kleinere rol en nieuwe naam

25 mei 2022 18:59 Aangepast: 25 mei 2022 20:25
Agenten bij de plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten. Beeld © ANP

Het Multidisciplinaire Interventieteam (MIT) waarin politie, justitie en andere organisaties de georganiseerde misdaad moesten bestrijden, gaat op de schop. Het wordt flink afgeschaald, krijgt andere taken en een nieuwe naam.

De opvolger moet zich vooral richten op de informatievoorziening en de daadwerkelijke interventies overlaten aan de verantwoordelijke diensten, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer.

'Domste plan'

Het MIT, 'een soort Nederlandse FBI'  volgens toenmalig minister Grapperhaus, werd al direct na de oprichting in 2020 bekritiseerd vanuit de betrokken diensten en de wetenschap omdat het ertoe zou leiden dat de verschillende organisaties elkaar voor de voeten zouden lopen.

De vooraanstaande criminoloog Cyrille Fijnaut sprak van 'het domste plan in de geschiedenis van de Nederlandse politie'.

Het nieuwe team gaat de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) heten. Nog altijd zijn de politie, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, douane, FIOD en het Openbaar Ministerie betrokken. De NSOC moet zich vooral gaan bezighouden met informatiedeling.

Ook moet het 'nieuwe methoden ontwikkelen' om de ondermijnende criminaliteit te bestrijden.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom het maar niet lukt om de georganiseerde misdaad te bestrijden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore