Ga naar de inhoud
Finale Conference League

Ze ademen Feyenoord, ze leven voor Feyenoord, en hij héét zelfs Feyenoord

Ronald (staand, tweede van rechts) en Brian Feyenoord (hurkend, rechts vooraan)

Niets is sterker dan dat ene woord, Féééyenoord. Het schalt door de straten in Tirana. Voor Brian Wilson (18) een lied vol herkenning. Hij heet namelijk zelfs Feyenoord. Brian Feyenoord Wilson. En ook zijn broer heeft een bijzonder Feyenoordverhaal dat je misschien wel kent.

Ze ademen Feyenoord, het is een understatement bij de familie Wilson. Vader Ronald ging al op z'n vijfde mee naar het stadion, we hebben het over 1976. "Mijn ouders gingen altijd. Het zit in ons bloed", zegt Ronald erover.

Minuut stilte Pim Fortuyn

Toen Ronald zelf kinderen kreeg was er dus ook geen twijfel. Ook zij gingen snel mee naar het stadion, en zo kwam het dat zoon Mikey al vroeg in zijn leven een finale mocht meemaken. In 2002 was Borussia Dortmund de tegenstander in de finale van de UEFA Cup. En daar werd onderstaande foto gemaakt die voetballiefhebbers vast weleens eerder hebben gezien:

Maar wat gebeurde er nou op deze foto? Vader Ronald legt uit: "Er was een minuut stilte voor de dood van Pim Fortuyn. Daar zongen die Duitsers doorheen en dus was het hele stadion boos. Iedereen stak zijn middelvinger op en dat deed Mikey na. Hij zat op mijn schouders en toen werd die foto genomen. Hij wist natuurlijk niet wat hij deed."

Geld voor een middelvinger

Overal waar Mikey vervolgens kwam werd hij zo ongeveer herkend, zegt Ronald. "We waren eens bij Internazionale in Milaan en toen krijg Mikey geld en chips om zijn middelvinger op te steken. Dat soort dingen."

Tirana
Lees ook:
Tirana kleurt rood-wit en klinkt nu al Rotterdams: 'Kèn je dat niet horen dan!'

Een erg fraai gebaar is het natuurlijk niet, maar Ronald tilt er niet te zwaar aan. "Het is niet zo dat hij thuis continu zijn middelvinger opstak. Ik vloek ook weleens tijdens een voetbalwedstrijd, dat is de emotie. Dat doe ik thuis ook niet."

Feyenoord als naam

Er kwam een tweede zoon: Brian. Maar niet alleen Brian. Ronald wist al gauw dat er iets van Feyenoord in zijn naam moest komen. Veel andere fans deden dat ook, en kozen bijvoorbeeld voor Leonardo, de toenmalige Braziliaanse aanvaller van de club.

"Maar die ging vervolgens naar 020", zegt Ronald. Ajax dus, de aartsrivaal. "Ik dacht, dat gaat mij echt niet overkomen, dus wilde ik hem als tweede naam Feyenoord geven." Ook Ronalds toenmalige vrouw vond het een goed idee.

Naar België, want hier kon het niet

Zo gezegd, zo gedaan? Niet dus. In Nederland mocht het niet. "Feyenoord is een merknaam, dat kon niet zomaar. En dus zijn we naar België gereden voor de bevalling, en daar mocht hij wel Feyenoord genoemd worden. Hij is de enige op de wereld die zo heet."

Meer
Lees ook:
Meer dan eer op het spel: dit kan Feyenoord verdienen met winst

Brian Feyenoord Wilson dus. Hij is ook mee naar Tirana en geniet met zijn familie van de sfeer in de stad. Maar wat vindt Brian nou zelf van zijn naam? Hij is er koel onder: "Het maakt mij niet veel uit. Het is gewoon een naam, zoals iedereen een naam heeft. Ik denk er eigenlijk niet zo over na. Het hoort gewoon bij mij."

'2-1'

Feyenoord hoort bij Brian, en dus ook bij de hele familie Wilson. Nog even een korte voorspelling voor vanavond dan. De familie heeft er vertrouwen in. Ronald: "2-1, we gaan 'm winnen!" En dat geloof is er bij de fans in onderstaande video ook:

Rotterdams feestje in Tirana: Feyenoord-fans maken zich op voor finale

02:06
Ze hebben er zin in, de Feyenoorders in Tirana.