Ga naar de inhoud
Ook zonder vaste partner

Mannen die seks hebben met mannen mogen nu bloed doneren, ook zonder vaste partner

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Mannen die seks hebben met andere mannen moeten vanaf 1 januari 2023 bloed en plasma kunnen doneren. Sinds 1 september is dat al mogelijk voor mannen die een vaste partner hebben van hetzelfde geslacht. Dat beleid wordt nu verruimd. Wel worden er voor donatie aanvullende vragen gesteld over het risicogedrag.

Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekendgemaakt. "Ik ben blij dat individueel risicogedrag leidend wordt bij het donorselectiebeleid en niet iemands geaardheid", schrijft minister Ernst Kuipers in een kamerbrief.

Jarenlange discussie

Het is een nieuwe doorbraak in een jarenlange discussie of homo's en biseksuele mannen bloed mogen doneren. Een aantal jaar geleden, in 2015, werd het voor hen mogelijk om bloed te doneren als ze vier maanden lang geen seksueel contact hebben gehad. In september 2021 volgde een nieuwe stap toen donatie mogelijk werd voor mannen met een vaste partner van hetzelfde geslacht.

Nu wordt dus een nieuwe aanpassing van het donorbeleid voorbereid, zodat bloeddonatie ook voor de mannen zonder vaste partner mogelijk wordt. Bloedbank Sanquin geeft aan nog onderzoek te doen naar mogelijkheden en risico's.

Mannen
Lees ook:
Mannen die seks hebben met één andere man mogen straks bloeddonor worden

"We hadden al aangekondigd dat we het beleid wilden verruimen", zegt woordvoerder Merlijn van Hasselt. "Dat had aanvullend onderzoek nodig, daar zijn we nog mee bezig." Sanquin verwacht daar in de tweede helft van dit jaar resultaten van te hebben. De beoogde ingangsdatum van 1 januari 2023 is volgens de woordvoerder haalbaar.

Welke vragen er gesteld gaan worden om het 'individuele risicogedrag' te bepalen, is nog niet bekend. Dat is ook deel van het onderzoek. "We kijken wat je precies kan vragen en hoe je die vragen moet stellen."

'Stap vooruit'

Sanquin is blij met de nieuwe stap. "Het wordt weleens geïnterpreteerd dat we ouderwets zijn, maar we zijn al jaren bezig om te kijken of er een opening is om het te verruimen en hoe. We hebben al die openingen gepakt", zegt Van Hasselt. "Het Nederlandse beleid zit ook in de voorhoede. We zijn blij dat we die stappen kunnen nemen en zullen dat altijd voorzichtig doen."

Homoseksuele
Lees ook:
Homoseksuele Simon mag eindelijk bloed doneren: 'Ik wilde het al jaren'

Voor COC Nederland, dat zich al jarenlang inzet voor beleidswijziging, is het opnieuw een belangrijke doorbraak. "We zijn blij met deze stap vooruit. Wat ons betreft moet bepalend zijn of je veilige seks hebt, en niet met wie je seks hebt", zegt woordvoerder Philip Tijsma. "We pleiten hier al jaren voor. De aanhouder wint, al had het van ons sneller gemogen."

Tijsma noemt het positief dat de laatste belemmeringen nu gaan verdwijnen. "We gaan het kritisch volgen. Vragen over risicogedrag worden bepalend en dat moet wel proportioneel zijn. Je kan mensen geen eindeloze vragenlijsten geven", meent hij. 

Ook minister Rob Jetten reageert positief. Jetten zette zich in zijn tijd als Kamerlid actief in voor de beleidswijziging. "Een einde aan discriminatie. Een belangrijke mijlpaal waar jarenlang voor is gestreden", schrijft hij op Twitter.

Minister Kuipers reageert: "Het is een belangrijke verandering dat homo's die veilige seks hebben straks ook bloed kunnen geven. Ik hoop dat dat dit leidt tot een aanzienlijke toename aan bloeddonatie. Ik ben er erg blij mee."