Inspectie NVWA

'Nederlanders met voedselallergie niet goed genoeg geïnformeerd'

25 mei 2022 05:52 Aangepast: 25 mei 2022 05:55
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Ben je allergisch voor bijvoorbeeld ei, vis, pinda's, noten of melk, dan is de kans groot dat daar bij winkels, supermarkten en in de horeca niet altijd goed rekening mee wordt gehouden. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt in veel gevallen slecht vermeld of gerechten allergenen of gluten bevatten.

Dat concludeert de NVWA op basis van ruim 5000 inspecties die het vorig jaar deed, schrijft het AD. Vooral in de horeca is het voor mensen met een allergie niet altijd duidelijk of er producten in de gerechten zitten waar ze last van kunnen krijgen. 

Etiketteringswet 

Van de bijna 3200 horecabedrijven die werden bezocht door de NVWA voldoet twee derde niet aan de bestaande regels. Die zijn vastgelegd in de etiketteringswet uit 2014, die ondernemers verplicht om gasten die ernaar vragen informatie te geven over gluten en allergenen. Volgens de wet moet op voorverpakt voedsel duidelijk op de verpakking staan wat erin zit.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albert Heijn haalt paastaartjes uit de winkel vanwege verkeerde verpakking

Ook bij zaken als bakkers of slagers gaat het vaak niet goed. In de helft van de gevallen wordt niet aangegeven als er gluten of allergenen in de producten zitten. In supermarkten voldoet 41 procent van de geïnspecteerde zaken niet aan de regels. Inspecteurs van de NVWA deelden in totaal 591 boetes uit van 525 euro. 

Levensbelang

In Nederland hebben volgens de NVWA 400.000 mensen last van een voedselallergie, dus gaat het om een serieus probleem. "Voor hen is het ontzettend belangrijk om te weten welke allergenen in voedsel zitten", zegt hoofd consumentenveiligheid Ronald Albers. "Voor sommige mensen is dit van levensbelang." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeders lanceren supplement voor baby's dat pinda-allergie moet voorkomen

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore