Ga naar de inhoud
Debat corona-aanpak

Kuipers: ministerie bemoeit zich niet meer met OMT-adviezen

Ernst Kuipers. Beeld © ANP

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal de corona-adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) voortaan niet meer beoordelen voordat ze naar buiten komen. Dat heeft minister Ernst Kuipers toegezegd in de Tweede Kamer.

Kuipers nam tijdens een debat over de bemoeienis van zijn ministerie bij de adviezen een suggestie van SP'er Maarten Hijink van die strekking over. De Kamer wil daarnaast dat de minister adviezen over de maatschappelijke impact zwaar laat meewegen.

Adviezen

Uit documenten die via de Wob openbaar geworden zijn, bleek dat het ministerie het OMT vroeg om de tekst van hun adviezen op punten aan te passen. In sommige gevallen deed het adviesteam dat niet, maar soms ook wel. De hele Kamer was het erover eens dat die werkwijze vragen opriep, al vonden met name VVD en D66 het te vroeg om te concluderen dat het ministerie ook echt invloed had op de inhoud van de adviezen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet over coronamaatregelen: alleen isolatie bij besmetting nog nodig

"Het OMT is onafhankelijk. Leden zitten in het OMT op persoonlijke titel vanwege hun expertise. Ik ga niet over de samenstelling van het OMT en ik zit niet in het OMT", zei Kuipers hierover. Hij hield vol dat de uiteindelijke tekst altijd samengesteld werd door het team zelf, en dat het er ook voor kon kiezen om de suggesties niet over te nemen.

Transparantie 

Toch wilde Kuipers de OMT-adviezen niet helemaal zonder ambtelijk advies naar de Kamer sturen. Hij wil ze wel nog delen in het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO), waar de gemeenten, ggd'en en andere organisaties overleggen. Wel beloofde Kuipers dat kan opleveren voortaan zullen worden vastgelegd.

Een groot deel van de Kamer sprak tijdens het debat zorgen uit over het gebrek aan transparantie over het opstellen van het coronabeleid, waar de adviezen een grote rol in spelen.

'Gooi
Lees ook:
'Gooi de app CoronaMelder weg, hij voegt niks meer toe'

De Kamer was het erover eens dat er een sterke tegenhanger moet komen van het OMT die zich buigt over de maatschappelijke gevolgen van het coronavirus.

Voorbereid op nieuwe golf

"Ik denk aan al die jongeren die op hun studentenkamer naar hun scherm staarden, de ondernemers die hun deuren moesten sluiten en de mensen met een kwetsbare gezondheid die ontmoetingen uit de weg gingen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. Ze wil daarmee voorbereid zijn op een eventuele nieuwe golf.

Bikker dient samen met CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66, SP, Pieter Omtzigt, PVV, BBB, DENK en de Groep Van Haga een motie in waarin het kabinet wordt gevraagd om dat team al voor het najaar op te tuigen. Dat team moet gelijkwaardig worden aan het OMT.

Kuipers:
Lees ook:
Kuipers: 20 miljoen extra nodig voor CoronaCheck-app
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update