Extinction Rebellion

175 actievoerders aangehouden bij klimaatprotest Rotterdam

24 mei 2022 18:11 Aangepast: 03 juni 2022 11:41
De politie maakt actievoerders van Extinction Rebellion los op het Hofplein in Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

In Rotterdam zijn 175 demonstranten aangehouden bij een klimaatprotest. Het gaat om aanhangers van de actiegroep Extinction Rebellion, die sinds een paar dagen de fossiele industrie in de stad op de korrel neemt. 110 mensen werden opgepakt in het centrum van de stad en 65 op de Maasvlakte.

Sinds het middaguur blokkeerden de betogers onder meer het verkeer op het Weena, vlak bij het kantoor van oliemultinational Shell. Op de Maasvlakte, buiten de stad, voerden ze actie bij de Onyx-kolencentrale.

Leden van de actiegroep hadden zich op de Maasvlakte vastgeketend aan de industriële spoorlijn, om transport van steenkool tegen te houden. Toegangswegen waren geblokkeerd, ook die naar het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO). Dat bedrijf doet aan overslag van steenkool.

Vastgelijmd aan asfalt

Betogers op het Weena hadden zich vastgemaakt aan een gele auto of vastgelijmd aan het asfalt. Onder meer met behulp van cola probeerde de politie hen los te maken. Er waren ook betogers die spandoeken droegen met teksten als 'Laat de fossiele industrie uitsterven'.

De actievoerders zijn vaak opgeroepen om weg te gaan, zegt de politie. Wie daar geen gehoor aan gaf, werd aangehouden.

Bekijk ook: Wat wil Extinction Rebellion?

Sinds een paar jaar laat de 'klimaatactiegroep' Extinction Rebellion van zich horen. Waar staat de beweging voor?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore