Reportage

Tirana kleurt rood-wit en klinkt nu al Rotterdams: 'Kèn je dat niet horen dan!'

24 mei 2022 18:18 Aangepast: 25 mei 2022 08:07
Vrienden uit Krimpen aan de Lek in Tirana Beeld © RTL Nieuws

Een kaart voor de wedstrijd? Die hebben ze zeker niet allemaal. Sommigen zoeken nog, maar anderen zijn puur voor de sfeer naar Tirana gekomen. Het zou te veel zijn om te zeggen dat de Albanese hoofdstad nu al overspoeld wordt met Feyenoorders, maar iedereen hier weet dat de finale van de Conference League eraan komt. Want als je de Feyenoorders niet ziet, dan hoor je ze wel.

Vooral de omwonenden van de Murat Toptani Street kunnen het hand-in-hand waarschijnlijk al dromen. De straat is uitgekozen als fanzone voor de Rotterdammers, en dat valt ook een dag voor de wedstrijd al niet te missen. Honderden Feyenoorders genieten van hun biertjes, burgers en van hun gezelschap.

'Komen wij uit Rotterdam?!'

Wij lopen ook naar Murat Toptani en treffen daar Glenn, Pieter, Michael en Bart. Biertje op tafel, grote lach op het gezicht. Vanuit Krimpen aan de Lek ('Niet Krimpen aan den IJssel opschrijven hè!') gingen zij zondag al richting Tirana. Lekker lang genieten, dat was het idee. Hun Feyenoordheld op het moment: Cyriel Dessers. De spits die er al 10 maakte dit toernooi. "Hopelijk doet hij het tegen Roma weer, dat zou toch mooi zijn." Bekijk hier beelden vanuit Tirana:

Maar het was vaak niet gemakkelijk om in Albanië te komen. Heel veel vroeg, niet veel reismogelijkheden en alle hotels zitten bomvol. En dus moesten sommigen creatief reizen. Een andere groep verderop op Murat Toptani Street had er echt alles voor over om erbij te zijn in Tirana. Zij gingen van Schiphol naar Londen, van Londen naar Montenegro en vanuit dat land pakten de vrienden een taxi naar Albanië.

Het hele reisverhaal wordt wel even onderbroken. Een groep Feyenoorders aan de overkant van het terras zet in: 'Komen wij uit Rotterdam?!'. En dus wordt er gereageerd op de door Feyenoordfans typerende wijze: 'Kèn je dat niet horen dan?!'

Glenn en co hebben een kaart, bij een groepje verderop is dat anders. De helft wel een ticket voor de wedstrijd morgen, de andere helft niet. "Ik ben hier voor de sfeer, en dat gaat heel goed!", zegt een fan terwijl hij net een sappige burger voor zijn neus gezet krijgt. "Kijk maar, heerlijk!"

1000 euro voor een kaart

Wie écht wil, kan misschien nog wel ergens een kaartje op de kop tikken. Of nou ja, op de kop tikken is misschien niet de juiste formulering. Flink wat Albanezen hebben kaarten gekocht, stelt Glenn uit Krimpen. "En eentje wilde z'n kaart wel verkopen voor 1000 euro."

Feyenoordfans aan tafel in Tirana. Feyenoordfans aan tafel in Tirana.

Geen optie natuurlijk, en dus wordt er morgenavond waarschijnlijk door vele fans gekeken in de fanzone. Daar is rekening mee gehouden, gezien de ruimte die er voor de fans is gemaakt. Ook de aanhangers van AS Roma hebben een verzamelplek, en op het plein is zo ongeveer plek voor de halve stad. De Albanezen willen natuurlijk ook hun eigen finalefeestje bouwen.

Stapels Heineken

Misschien wel het belangrijkste voor de Feyenoorders die niet naar het stadion kunnen? Dat ze na het nuttigen van een biertje wel snel een nieuwe in hun rechter- of linkerhand kunnen hebben. Dat hoefde je de organisatoren ook niet te vertellen. Stapels Heineken staan klaar voor hun Rotterdamse consumenten. Maar ja, dat is wel een Amsterdams pilsje hè?

Genoeg bier in Tirana. Genoeg bier in Tirana.

Het merk pils zal morgen vast niet tot problemen leiden. Deze Feyenoorders zien er niet uit alsof ze dit feestje laten verpesten. Maar het zou mooi zijn als de wedstrijd natuurlijk ook een mooi einde krijgt.

Wat denken de Italianen?

Glenn en zijn vrienden hebben er vertrouwen in. "2-0", denkt Glenn, "3-1", zegt Pieter, vriend Michael gaat uit van een 2-1 overwinning. Maar een goede journalist doet wederhoor. En dan blijkt ineens dat ze bij AS Roma denken dat zíj gaan winnen. Tony (foto hieronder) gaat zelfs al met de cup op de foto: "1-0 voor Roma! Wij zullen winnen!"

Romafan Tony denkt dat de Italianen gaan winnen. Romafan Tony denkt dat de Italianen gaan winnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore