Ga naar de inhoud
Treinen voor het klimaat

Stedentrips per trein: lang onderweg, maar goed voor klimaat

Een trein van GreenCityTrip. Beeld © ANP

Nederlands grootste touroperator TUI biedt vanaf morgen reizen per nachttrein aan naar zes Europese steden: Kopenhagen, Praag, Wenen, Venetië, Milaan en Florence - al is het aanbod vooralsnog bescheiden. Treinen blijkt ietsje goedkoper, maar de reis duurt een stuk langer. "Het verschil in milieu-impact is enorm"

TUI werkt voor de stedentrips per nachttrein samen met de start-up GreenCityTrip. Tussen nu en de winter staan er 25 vertrekdata gepland. "Dit aanbod komt boven op het bestaande aanbod aan vervoersmogelijkheden", zegt een woordvoerder. Naar deze bestemmingen blijft vliegen dus ook mogelijk.

Praag, 3 tot 7 november

"Naar Parijs bieden we sinds 2019 geen vliegreizen meer aan, omdat de trein een uitstekend alternatief is. Daar gaan meerdere snelle treinen per dag naartoe. Voor deze zes bestemmingen is dat nog te vroeg. We hopen wel het aantal treinreizen uit te kunnen breiden de komende jaren."

Je moet op de site van TUI inderdaad goed zoeken om zo'n reis per nachttrein te vinden. Wij bekeken een tripje naar Praag, van 3 tot 7 november 2022. De trein blijkt iets goedkoper dan het vliegtuig. Een pakketreis (reis en verblijf) van 5 dagen voor twee personen naar hetzelfde hotel kost 444 euro met de trein en 552 euro met het vliegtuig.

Prijzen
Lees ook:
Prijzen en reistijden: is de trein een alternatief voor de auto en het vliegtuig?

Daar staat tegenover dat je met de trein aanmerkelijk langer onderweg bent: ruim 13 uur, terwijl je er met het vliegtuig al in 1 uur en 20 minuten bent. Dat betekent bovendien dat je met de treinreis twee nachten in het Praagse hotel verblijft, in plaats van vier nachten wanneer je met het vliegtuig zou reizen. Die twee nachten breng je, heen en terug, door in de nachttrein.

Duurzamer aanbod

De touroperator komt met de treinreizen tegemoet aan de wens uit de samenleving om duurzamere stedentrips mogelijk te maken. "Duurzamer reizen betekent dat je klanten andere vervoerskeuzes moet bieden", zegt directeur Arjan Kers.

Deze reizen zijn vooral aantrekkelijk voor mensen die de tijd willen nemen voor een treinrit - én uiteraard voor mensen die de milieu-impact van hun stedentrips willen beperken. "Wij zien dat vooral jongeren treinreizen interessant vinden", zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. "Voor hen is de treinreis echt een onderdeel van de vakantie. Het hoort bij het complete avontuur."

Is
Lees ook:
Is autovakantie nog te betalen door hoge benzineprijzen?

Minder vliegen bespaart significant op de uitstoot van CO2, zegt Stolk. Ze rekent voor: een gezin van 4 personen dat twee weken naar Bali gaat met het vliegtuig, stoot 13.400 kilo CO2 uit. Een vergelijkbare vliegreis naar de Canarische eilanden: 4700 kilo. Met de auto naar Zuid-Frankrijk en kamperen in een tent: 630 kilo. "Daar zitten overnachtingen bij in."

Hoe verder je vliegt, hoe groter het verschil zal uitpakken in het voordeel van de trein, zegt ze. "Vliegkilometers tikken snel aan. Het verschil in milieu-impact is enorm. Het vervoersmiddel maakt veel uit, maar de afstand ook."

Praag: 50 om 260 kilo

'Onze' stedentrip naar Praag produceert met het vliegtuig - voor een retour - per persoon 260 kilo CO2. Met de trein is dat 50 kilo per persoon, ruim vijf keer zo weinig dus. Stolk: "En als je twee nachten minder in een hotel verblijft, bespaart dat per persoon ook 35 kilo op de hele reis. Voor een overnachting rekenen we namelijk 17,5 kilo per persoon per nacht."

Met de auto naar Praag stoot je 340 kilo uit. "Per auto, dus als je met vier personen gaat, is het 85 kilo per persoon."

Stolk juicht het gebruik van de nachttrein toe: "Het reguliere treinen is vooral populair onder jongeren. We denken dat de nachttrein ook weer een breder publiek zal aanspreken. Zo staan er langzaam maar zeker meer mensen open voor deze vorm van reizen."

Hoeveel CO2 produceer jij?

Wil je zelf uitrekenen hoeveel kilo CO2 jij tijdens je vakantie produceert, en hoeveel je erop kunt besparen door ander vervoer te kiezen? Dat kan met de rekentool Klimaatwijs op vakantie van Milieu Centraal.

Per
Lees ook:
Per spoor naar de klimaattop: 'De mensen in deze trein, die gaan het verschil maken'