'Schipholpersoneel valt om'

FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk

24 mei 2022 12:28 Aangepast: 24 mei 2022 17:58
Ook vandaag zijn er lange wachtrijen op Schiphol. Beeld © ANP

De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden.

"Er moet iets groots gebeuren", zegt campagneleider Joost van Doesburg van de FNV. De afgelopen dagen was het weer erg druk op de luchthaven. "Ik ben geschokt en de leden zijn gefrustreerd", zegt Van Doesburg over de drukte van zondag en maandag. "Het loopt volledig uit de klauwen. Personeelsleden vallen letterlijk om."

Volgens Van Doesburg gaan beveiligers en afhandelaars de enorme drukte op Schiphol niet volhouden tot na de zomervakantie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizigers in opstand bij security Schiphol, marechaussee greep in

Eerder liet de FNV weten dat er voor de zomer een akkoord moest komen. De vakbond wil dat het aantrekkelijker wordt om op Schiphol te werken en dat de hoeveelheid werk wordt aangepast aan de hoeveelheid beschikbare werknemers.

Minder vluchten

Om dat voor elkaar te krijgen moet volgens de vakbond ook het aantal vluchten worden gereduceerd. Van Doesburg praat morgen verder met een afvaardiging van de luchthaven, maar wilde niet zeggen of topman Dick Benschop van Schiphol daarbij aanwezig is.

Volgens Van Doesburg negeerde Schiphol maandenlang waarschuwingen vanaf de werkvloer. Ook hadden personeelsleden verwacht dat het na de meivakantie wat rustiger zou worden, maar dat is niet het geval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol-baas Benschop keert terug uit Zwitserland om chaos luchthaven

Schiphol rekent tot aan de zomervakantie dagelijks op passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met die van tijdens de meivakantie. Toen moesten vluchten worden geannuleerd op de luchthaven door drukte en personeelstekorten. Ook moesten er vluchten uitwijken naar Rotterdam en Eindhoven.

Bekijk ook: enorme drukte op Schiphol door wilde staking

Schiphol riep vanwege de staking op om niet meer naar de luchthaven te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore