De familie van Mourad Lamrabatte, die twee weken geleden om het leven kwam na een sprong van een klif op Mallorca, roept op de beelden van de fatale val niet langer te delen. Het doet de familie 'heel veel verdriet' dat het filmpje nog altijd rondgaat. "Wat is er nou leuk aan om iemand dood te zien vallen?"
Dat vraagt broer Ibrahim Lamrabatte (24) zich dagelijks hardop af, vertelt hij aan RTL Nieuws. Ook hij zag het filmpje waarop zijn 31-jarige broer van een hoge klif op Mallorca sprong en verkeerd terechtkwam. Hij keek niet omdat hij het wilde, want het zijn 'de ergste beelden die hij ooit zal zien in zijn leven', maar hij keek omdat hij geen andere keus had.
"Ik wilde niet dat ik het een keer 'toevallig' zou zien tijdens het scrollen op mijn telefoon. Om mezelf daarvan te behoeden, bekeek ik het op een zelfgekozen moment."
'Ik schreeuwde alles uit'
En dat moment was verschrikkelijk, vertelt Ibrahim. "Op het moment dat ik hem zag vallen, heb ik het uitgeschreeuwd. Ik was echt in shock. Vanaf dat moment zie ik het filmpje elke keer voor me als ik mijn ogen sluit. Dan zie ik hem vallen, hoor ik het geschreeuw en de klap op het water. Het gaat niet uit mijn hoofd."

Het filmpje is gemaakt door de vrouw van Mourad, maar het was nooit de bedoeling dat de beelden online kwamen. De familie gaat ervan uit dat de politie deze beelden heeft gelekt naar de Spaanse pers, waar het diezelfde middag al online stond.
'Het staat nu overal'
Vanaf dat moment hebben veel sites de beelden overgenomen, tot groot verdriet van de nabestaanden. "Het staat nu overal: Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, op heel veel websites. Het liefste zou ik ze allemaal rapporteren, maar ik ben me ervan bewust dat we in 2022 leven en dat dat niet te doen is. Want waar moet ik beginnen? Het is een onbegonnen zaak."

"Wij willen daarom vooral een oproep doen: deel de beelden niet meer. Stuur het niet meer door in een groepsapp, schrijf niet naar je vrienden: 'kijk deze gast springen'. Want dat is namelijk pure sensatie. En dan vraag ik me af wat er leuk aan is om mijn broer dood te zien vallen. Besef dat dit ons heel veel verdriet doet."
'Hij maakte een calculatiefout'
Ibrahim heeft inmiddels sociale media van zijn telefoon verwijderd. Niet alleen vanwege het filmpje, maar ook vanwege de reacties die onder nieuwsberichten staan over Mourad. "'Eigen schuld', staat er bijvoorbeeld. Of: 'Had hij maar niet moeten springen'. Maar Mourad maakte een calculatiefout, wat iedereen kon overkomen. Mensen die dit soort reacties schrijven, realiseren zich niet dat wij dit als nabestaanden ook lezen."
"Het zijn Facebookhelden, onwetende mensen die denken alles te kunnen maken met hun telefoon. Maar mijn zusje is 16 jaar, leest deze reacties ook en vraagt vervolgens aan mij waarom mensen dit over haar broer schrijven."
Door deze oproep te delen, hoopt Ibrahim dat het wat rustiger wordt voor hem en zijn familie. "We leven nog in hele lastige, zware tijden. Als je dit er dan nog eens bij krijgt, maakt het dat alleen maar zwaarder."
'Krijg mijn broer niet meer terug'
Ibrahim probeert nu al zijn tijd te steken in het inzamelen van geld om waterputten te verwezenlijken. Hij hoopt hiermee nog iets goeds te doen voor anderen, uit naam van Mourad. "Want ik weet ook: als ik boos word, door ga draaien of alleen maar ga huilen, krijg ik mijn broer niet terug. Daarom probeer ik iets goeds te doen voor anderen. En ik probeer me sterk te houden, zodat ik kan zorgen voor mijn moeder en mijn zusje."