Urenlange wachtrijen

Omboeken, tassen laten ophalen: zo ga je stressvrij door de security op Schiphol

24 mei 2022 16:20 Aangepast: 24 mei 2022 20:34
Schiphol kondigde aan dat deze zomer vluchten geschrapt zullen worden als de personele bezetting op de luchthaven niet op orde is. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Uren in de rij voor de incheckbalie en daarna nóg eens voor de veiligheidscontrole; wie nu en in de zomervakantie een vliegticket heeft en via Schiphol reist, kan zich maar beter voorbereiden op lange wachtrijen. Wat kun je als reiziger doen om zo zen mogelijk op je vakantiebestemming aan te komen?

"De drukte op Schiphol had zeker voor onze klanten ook consequenties", zegt een woordvoerder van touroperator Corendon. "Er waren lange wachtrijen, vooral bij de security, met alle bijbehorende stress. Hierdoor waren er ook veel vertragingen. Voor zover we kunnen inschatten hebben vrijwel geen klanten hun vlucht gemist."

Via Duitsland

Corendon besloot vanwege de chaos op Schiphol per direct vliegvakanties aan te bieden die vertrekken vanaf vliegvelden in Duitsland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corendon wijkt uit naar Duitse luchthavens om chaos Schiphol: 'In Nederland niet mogelijk'

Er zijn 100.000 plekken beschikbaar voor Nederlandse en Belgische vakantiegangers die het niet erg vinden naar Duitsland te reizen voor hun vlucht. "Die plekken zijn voor mensen die nu hun vakantie boeken", laat een woordvoerder weten. "Mensen die al een vliegticket hebben, kunnen tot zes weken voor vertrek gratis hun vakantie omboeken."

Om de wachttijden op Schiphol te verkorten, kunnen Corendon- en Transavia-reizigers online inchecken en de koffer pick-up service bijboeken. "De koffers worden dan thuis opgehaald. Zij hoeven dan in ieder geval niet in de rij te staan om in te checken."

Tot aan de zomervakantie zo druk

Volgens een woordvoerder rekent Schiphol tot aan de zomervakantie dagelijks op passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met die van tijdens de meivakantie. Toen moesten vluchten moesten worden geannuleerd op de luchthaven door drukte, personeelstekorten en een staking. Ook moesten er vluchten uitwijken naar Rotterdam en Eindhoven.

Voor reizigers die de komende weken via Schiphol vliegen, heeft Schiphol-topman Dick Benschop een belangrijk advies: houd de informatie van de luchtvaartmaatschappijen goed in de gaten. "Wij gaan intussen alles op alles zetten", besluit de topman.

Omboeken

Heb je een flex-ticket voor een Transaviavlucht, dan raadt een woordvoerder van Transavia aan je vlucht om te boeken via regiovliegvelden als Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. "Naar veel populaire bestemmingen vertrekken we ook vanaf Eindhoven, je betaalt alleen extra kosten als het ticket dat je gaat kopen duurder is."

Wie geen flex-ticket heeft (kost een tientje als je je vlucht boekt), kan ook de vlucht omboeken, maar dan betaal je wijzigingskosten à 35 euro per stoel, exclusief de extra kosten van het nieuwe ticket.

Alleen handbagage werkt niet

KLM heeft geen mogelijkheid om uit te wijken naar regionale vliegvelden, omdat ze hoofdzakelijk vanuit Schiphol vliegt. "We zijn met de luchthaven in gesprek om deze drukte goed te laten verlopen", laat een woordvoerder van KLM weten. "Er worden verschillende opties besproken."

Vooralsnog is alleen met handbagage reizen niet de oplossing van het probleem. "Een volle handbagagetas kan bij security meer tijd in beslag nemen dan een rugzak met alleen een boek erin. Er is helaas nog geen eensluidend antwoord voor de lange wachtrijen."

Kom op tijd

"Je kunt als reiziger vrij weinig doen om dit probleem te omzeilen", laat een woordvoerder van TUI weten. "Het enige dat ik kan zeggen is: kom op tijd en check waar mogelijk online in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zes uur in de rij, vlucht gemist. Toen bleef Armande maar slapen op een bankje

Eerder op Schiphol staan dan de drie uur die de luchtvaartmaatschappijen aanraden, heeft volgens  de woordvoerder weinig zin. "Dan zijn de incheckbalies nog niet open."

Mijd Schiphol

Daarnaast houden mensen die zeven uur van tevoren op Schiphol zijn de mensen op, die er vier uur van tevoren zijn, laat reisbranchevereniging ANVR weten. "Mensen komen veel vroeger om het zekere voor onzekere te nemen, maar dat kan dus ook averechts werken."

ANVR adviseert om zoveel mogelijk met alleen handbagage te reizen, gezondheidsverklaringen en QR-codes bij de hand te hebben en voor de mensen die nog moeten boeken voor deze zomer de overweging te maken om via de regionale luchthavens te gaan en Schiphol even te mijden.

Stressvrij uren in de rij

De langste rijen op Schiphol staan bij de veiligheidscontrole, waar alle reizigers langs moeten. Hoe blijf je een beetje zen als je vertrektijd dichterbij komt? "Je kunt wel stressen in de rij, maar je hebt geen invloed op het proces, dus het heeft geen zin je eindeloos druk te maken", adviseert stress-expert Suzan Kuijsten. "Blijf in het hier en nu, doe wat je kunt en laat het dan los. Je bedenkt wel een oplossing als je die vlucht niet haalt."

"Stress heeft vooral met mindset te maken: natuurlijk mag je balen van de hele situatie, maar blijf er niet in hangen. Iedereen om je heen zit in hetzelfde schuitje. Probeer er het beste van te maken. Stress is besmettelijk, maar positiviteit ook. Laat jij het licht zijn, dan zul je zien dat mensen om je heen ook relaxter worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore