Drama op Schiphol

Zes uur in de rij, vlucht gemist. Toen bleef Armande maar slapen op een bankje

24 mei 2022 13:10 Aangepast: 27 mei 2022 09:14
Armande Harmsen stond uren in de rij op Schiphol en bleef er maar slapen. Beeld © Eigen foto/ANP

De urenlange wachttijden op Schiphol zorgen voor woede en soms zelfs agressie bij passagiers. Zondagavond kwam het tot een uitbarsting, waarbij bijna een gevecht uitbrak onder passagiers en beveiligingspersoneel. Gister was de situatie niet veel beter, vertellen reizigers aan RTL Nieuws. "Ik wilde niet nog eens zes uur in de rij staan, dus ben maar blijven slapen op een bankje bij McDonald's."

Een drama. Zo beschrijft Ruben Toren de situatie op Schiphol van gister. Hij deed er 6,5 uur over om voorbij de veiligheidscontrole te komen. Maar tegen de tijd dat hij bij de gate kwam, was zijn vlucht naar Londen natuurlijk al vertrokken. 

"De rij voor de balie van KLM waar ik kon omboeken naar een later tijdstip zou nog eens drie uur duren. Dat heb ik niet gedaan, toen heb ik zelf maar via Easy Jet nóg een vlucht geboekt." 

Gescheld, flauwgevallen reizigers 

Maandag waren de rijen op de luchthaven de hele dag langer dan gebruikelijk, omdat er minder beveiligingspersoneel beschikbaar was dan gepland. Ook waren vele vluchten vertraagd, vertellen reizigers aan RTL Nieuws.

De sfeer was soms grimmig, vertelt Ruben Toren. "Er werd gescholden, mensen probeerden voor te dringen bij security. Toen twee mensen flauw vielen in de rij kregen we een flesje water aangeboden. Maar dat kwam voor mij pas na vijf uur wachten. Ik begon na al die uren staan zelf ook wat wankel te worden, het was erg warm."

Hij had soms medelijden met het beveiligingspersoneel dat de bagage moet checken. "Je wil niet weten hoeveel shit zij over zich heen krijgen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizigers in opstand bij security Schiphol, marechaussee greep in

Meer reizigers, minder personeel

Dick Benschop, de directeur van Schiphol, is vanwege de problemen op de luchthaven eerder teruggekeerd uit Zwitserland. Hij was in Davos bij het World Economic Forum, de top voor regeringsleiders en topbestuurders.

Volgens een woordvoerder rekent Schiphol tot aan de zomervakantie dagelijks op passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met die van tijdens de meivakantie. Toen moesten vluchten moesten worden geannuleerd op de luchthaven door drukte, personeelstekorten en een staking. Ook moesten er vluchten uitwijken naar Rotterdam en Eindhoven.

Benschop heeft begin deze maand excuses aangeboden aan reizigers voor de problemen tijdens de meivakantie. Hij weet de problemen aan meer reizigers en minder personeel dan verwacht toen de planning werd gemaakt. Dat laatste kwam onder meer door corona- en griepgevallen. 

Armande Harmsen heeft vannacht noodgedwongen de nacht doorgebracht op een bankje bij McDonald's. "Ik wilde niet nog eens zes uur in de rij staan."  

Gisteren kostte het haar bijna een hele dag om bij de gate te komen. Ze stond om 10.45 uur bij de incheckbalie, ze zou om 14 uur vliegen naar Bonaire, maar om 17 uur was ze pas langs alle checks. De vlucht werd twee keer vertraagd, maar vertrok uiteindelijk toch zonder haar (en andere reizigers). 

'Hé, hé, wij staan hier ook'

"Ik ben toen toch maar in de rij blijven staan", vertelt Armande. "Bij de beveiligingscheck waren twee van de tien banden maar open. Na een uur of vier kwamen ze water en stroopwafels uitdelen. Ik ben 40 jaar, ik kan het wel aan, maar er waren ook mensen van 80 en jonge kinderen. Eén persoon werd onwel." 

De opstootjes die Armande meemaakte, waren vooral verbaal. "Elkaar aanspreken op voordringgedrag. Zo van 'hé hé, wij staan hier ook'. Eén keer heeft een vrouw mij geduwd." 

Als het goed is, vliegt Armande begin van de middag alsnog naar Bonaire, dan kan haar vakantie alsnog beginnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore