Boeren houden maandag hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens de initiatiefnemers dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar zou zijn.
Initiatiefnemers LTO Nederland en Team Agro NL zeggen dat een vergunningsaanvraag om koeien in de wei te mogen laten 'een onnodige en absurde administratieve last is', die in de praktijk ook nog eens volstrekt onwerkbaar zal zijn. "Weidegang is immers elk jaar anders, afhankelijk van het weer, hoe goed het gras groeit, het afwisselen van gewassen en het ruilen van grond met anderen."
'Niet elk jaar vergunning aanvragen'
LTO Nederland en Team Agro NL roepen met de actie #30MeiKoeUitDeWei de overheid op om deze 'absurde' uitkomst van de stikstofcrisis te voorkomen. "Boeren kunnen niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit in het juridische moeras van het stikstofbeleid."

Boeren worden opgeroepen om mee te doen als het in de bedrijfsvoering past, bijvoorbeeld als het gaat om gezondheid van de dieren en eisen van keurmerken. "Er zal dus vast nog een koe in de wei te zien zijn op 30 mei. Het belangrijkste is dat de overheid een helder signaal ontvangt: het stikstofbeleid mag de koe niet de wei uit jagen", staat in de persverklaring.
Minder stikstof bij koe in de wei
De organisaties geven aan dat juist door te beweiden er minder stikstof wordt uitgestoten en wijzen daarbij onder meer op de commissie-Remkes. "Die commissie, het ministerie van LNV en de provincies hebben herhaaldelijk aangegeven dat beweiden onder de normale bedrijfsvoering valt en dat er dus geen additionele vergunning voor zou moeten worden aangevraagd. Het is dan ook zeer zorgelijk dat uit rechtszaken de dreiging ontstaat dat dit toch het geval wordt."
Minder stikstof bij koe in de wei
Hoe dat zit? Boer André de Groot legde dat eerder uit aan RTL Nieuws: "In de stal plassen en poepen koeien op één plek. Plas en poep komen bij elkaar en daardoor ontstaat ammoniak. Stikstof dus. Dat komt in de lucht terecht wat slecht is voor onze natuur."
Als de koeien in de wei staan, heb je dat niet. "Een koe pist en poept namelijk nooit op dezelfde plek. De poep en plas komt niet bij elkaar." De ammoniakuitstoot gaat hiermee dus omlaag.