Ga naar de inhoud
Ontwerp online te vinden

Simpel en goedkoper: 3D-vuurwapens steeds meer in trek bij criminelen

In beslaggenomen 3D-geprinte vuurwapens in de VS (archieffoto) Beeld © AFP

De politie vindt tijdens huiszoekingen steeds vaker vuurwapens die zelf gemaakt zijn met behulp van een 3D-printer. Instructies over hoe je zelf zo'n wapen kunt maken, zijn nu nog vrij eenvoudig online te vinden. De politie en het Openbaar Ministerie willen dat daar verandering in komt.

Volgens de politie en het Openbaar Ministerie zijn de wapens levensgevaarlijk. Op internet zijn eenvoudig blauwdrukken te achterhalen, waarmee mensen met een 3D-printer een wapen kunnen produceren. Daardoor is het veel makkelijker en goedkoper dan een gewoon wapen.

Verspreiding strafbaar stellen

3D-wapens zijn net zo strafbaar als gewone pistolen of revolvers. De nationale politie wil nu maatregelen gaan nemen op Europees niveau, om de productie en verspreiding van 3D-wapens tegen te gaan. Zo moet het verspreiden van de blauwdrukken voor het maken van een 3D-wapen strafbaar worden.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar 3D-geprinte wapens: 'Onbetrouwbaar spul'

Vorig jaar werden er in 14 onderzoeken in Nederland 3D-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen en ook dit jaar zijn er al diverse 3D-geprinte vuurwapens aangetroffen. Ook werden werkplaatsen aangetroffen, bestemd voor het op grotere schaal printen van vuurwapens.

In andere landen zijn 3D-geprinte vuurwapens aangetroffen na terroristische aanslagen, zoals bij de aanslag op een synagoge in het Duitse Halle in oktober 2019. 

Erik Mouthaan sprak in 2015 met de bedenker van zo'n 3D-vuurwapen: