Ga naar de inhoud
Grimmig op Schiphol

Reizigers in opstand bij security Schiphol, marechaussee greep in

Lange wachtrijen bij Schiphol houden aan. Beeld © ANP

De marechaussee heeft gisteravond op Schiphol moeten ingrijpen bij een 'dreigende situatie' waarbij reizigers betrokken waren. Veiligheidspersoneel zou zich bedreigd hebben gevoeld door passagiers die bang waren hun vlucht te missen.

Dat bevestigen woordvoerders van Schiphol en de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf en NRC.

Grimmige sfeer

De onrust zou ontstaan zijn nadat reizigers, die al uren wachtten in de rij voor de securitycheck, zagen dat enkele beveiligers hun 'security lanes' verlieten. Volgens de luchthaven was dat vanwege een wisseling van het personeel.

Echter werd de sfeer toen snel grimmig: reizigers zouden agressief hebben gereageerd. Daarop werd het rolluik gesloten en werd de marechaussee opgeroepen. De marechaussee heeft vervolgens 'de-escalerend opgetreden', waarna de situatie terugkeerde naar 'normaal', aldus de woordvoerder.

Weer
Lees ook:
Weer lange rijen op Schiphol, nu door tekort aan beveiligers: 'Schande'

Bronnen meldden aan NRC en Telegraaf dat er ook gevochten zou zijn, maar daar gaat de woordvoerder niet op in. "Onze collega's hebben ervoor gezorgd dat de rust is wedergekeerd en er is niemand aangehouden."

Groot personeelstekort

"We begrijpen dat reizigers op reis willen en hun vlucht willen halen", zegt een woordvoerder van Schiphol. "Samen met onze partners zetten we alles op alles om dat mogelijk te maken. We roepen wel iedereen op om onze collega's op een veilige manier hun werk te laten doen."

De luchthaven kampt al enkele weken met een groot tekort aan personeel - vooral beveiligingsmedewerkers. Hierdoor ontstaan lange wachttijden voor reizigers. Eerder deed Schiphol een beroep op luchtvaartmaatschappijen om het aantal vluchten te beperken.

Topman
Lees ook:
Topman Schiphol: 'Te lang gestuurd op kosten, te weinig op kwaliteit'