Ga naar de inhoud
Nederland

Protix krijgt 45 miljoen om veevoer uit insecten te maken

Beeld © Protix

Het Nederlandse bedrijf Protix krijgt maar liefst 45 miljoen euro om de productie van veevoer gemaakt van insecten uit te breiden.

In de viskweekindustrie is daar veel behoefte aan, daarom gaat het bedrijf de investering ook gebruiken om meer onderzoek te doen naar diervoer uit insecten. Het bedrijf maakt voer voor huisdieren, varkens, kippen en kweekvis en exporteert dat naar twaalf landen.

Het geld komt van investeringsmaatschappij Aqua-Spark, huisbankier Rabobank, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en private investeerders. Wie dat zijn, maakt het Dongense bedrijf niet bekend. "Die willen geheim blijven", laat een woordvoerster weten.

Productie uitbreiden

Met het geld wil Portix, naar eigen zeggen marktleider, de productie uitbreiden en meer onderzoek doen. Ook wordt gezocht naar mogelijke bedrijven om over te nemen, aldus bestuursvoorzitter Kees Aarts

Thumbnail

De kweek van larven bij Protix. (Foto: Protix)

Dat Aqua-Spark is ingestapt komt door Protix' 'veelbelovende' producten voor de 'aquaculture', een verbastering van agricultuur. In visvoer wordt veel vis gebruikt vanwege de proteïne. De door Protix gekweekte insecten zijn daar een alternatief voor. Volgens het bedrijf is 33 procent van alle in visvoer verwerkte vis in het wild gevangen. 

Alternatief voor soja

Ook biedt Protix' vinding naar eigen zeggen een alternatief voor soja, waarvan de teelt weer ontbossing als gevolg heeft. Soja wordt weer veel gebruikt in diervoerder. 

Het bedrijf maakt nog geen voedsel voor mensen, maar is wel bezig met verschillende producten. Een daarvan is het zogeheten oerei, gelegd door kippen die alleen maar levende insecten als voedsel hebben gekregen. 

Lees ook: