Wereldwijd meer dan honderd

RIVM: zes gevallen van apenpokken vastgesteld in Nederland

23 mei 2022 15:54 Aangepast: 23 mei 2022 16:05
De blaasjes doen denken aan de waterpokken Beeld © Getty Images

Bij zes mensen in Nederland is een besmetting met apenpokken vastgesteld. Dat meldt het RIVM. Samen met het Erasmusziekenhuis in Rotterdam worden mogelijk nieuwe besmettingen onderzocht, dus het aantal kan deze week nog oplopen.

Eind vorige week werd het eerste geval van monkeypox, zoals het virus officieel heet, vastgesteld in Nederland. Vandaag is dat opgelopen naar zes personen, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Een deel van de besmette mensen was aanwezig op het festival Darkland in België. In alle gevallen gaat het om mannen die seks hebben met mannen. Het RIVM benadrukt dat dit niet betekent dat het virus zich alleen via seksueel contact verspreidt. Ook betekent het niet dat het virus zich niet buiten deze groep kan verspreiden.

Koorts, spierpijn, blaasjes

Mensen die met het apenpokkenvirus besmet raken, zijn gemiddeld twee tot vier weken ziek. Vaak is sprake van koorts, spierpijn en vermoeidheid. Vervolgens ontstaan bultjes op de huid, die veranderen in blaasjes. Deze blaasjes kun je krijgen bij de anus en schaamstreek, maar ze komen ook voor over de rest van het lichaam, zoals op het gezicht en in de mond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festival Antwerpen mogelijk brandhaard apenpokken

De blaasjes drogen vervolgens in en vormen zich tot korsten die er langzaam af vallen. Mensen zijn besmettelijk voor anderen totdat alle korstjes zijn verdwenen. Dit kan twee tot vier weken duren. Het RIVM roept besmette mensen op in isolatie te gaan.

Quarantaine na contact

Contacten bij wie sprake is van een hoog risico, zoals sekscontacten of huisgenoten waarmee huid-op-huidcontact is geweest, wordt gevraagd in quarantaine te gaan. Zij kunnen gevaccineerd worden tegen pokken. Dat verkleint de kans op ziek worden.

Vaccinatie wordt alleen aangeboden bij mensen met een hoge kans op besmetting. Het is niet mogelijk om deze vaccinatie zelf bij de huisarts of GGD aan te vragen.

Overmorgen update

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd al ruim honderd gevallen. Dat aantal lijkt snel op te lopen. Overmorgen maakt het RIVM nieuwe cijfers voor Nederland bekend.

Eerder maakte RTL Nieuws deze video met uitleg over het virus:

Normaal komt het vooral voor in Midden- en West-Afrika, maar inmiddels zijn er tientallen gevallen van het apenpokkenvirus in Europa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore