Ga naar de inhoud
Ook kans op hagel

Code geel in zuiden en oosten wegens onweersbuien en windstoten

Stormwolken drijven Limburg binnen bij Simpelveld (gemaakt op 20 mei), ter illustratie. Beeld © ANP

In het zuiden en oosten van het land is code geel van kracht wegens onweersbuien, meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Daarbij is er kans op hagel en op windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur.

Het KNMI voorziet code geel vanaf 16.00 uur in Limburg en Noord-Brabant. Een paar uur later volgen de provincies Gelderland en Overijssel. 

"Waar de ergste buien gaan vallen, is nog niet helemaal zeker", zegt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar. "Dat komt door onduidelijkheid in de weermodellen."

 

Het KNMI adviseert mensen om open water en open gebied te vermijden en niet te schuilen onder bomen. "Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden", aldus het instituut.

Temperatuur zakt

Qua temperatuur verschilt de dag niet erg met gisteren, het wordt zo'n 20 tot 23 graden. "In het oosten en zuidoosten kan het lokaal mogelijk 26 graden worden."

Zware
Lees ook:
Zware regen- en onweersbuien boven Limburg en Brabant

Morgen is het een stuk koeler. "Het wordt zo'n 17 graden", zegt Erasmus. "Dat is onder het gemiddelde voor deze periode. Het gemiddelde voor de tijd van het jaar ligt op 19 graden." Ook vallen er verspreid over het land enkele buien, maar van onweer is geen sprake. In de avond klaart het grotendeels op.

Zonnige perioden

De buien zijn overigens geen voorbode voor de rest van de week. Want we krijgen de komende dagen, tot in het Hemelvaartweekend, ook veel perioden met zon. Ook blijft het vrijwel droog. "Er is bijna iedere dag kans op een drup regen, maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog."

De temperatuur schommelt tussen de 16 en 19 graden. "Nee, het is geen warme week."

Bekijk ook: zomerse onweersbuien door het hele land

00:42
Na weken van droogte doet hij een vreugdedansje in het bos: boswachter Joris is blij met de zomerse onweersbuien. Maar voor anderen zorgt het vele water juist voor overlast.