Ga naar de inhoud
'Permanente crisissituatie'

'Crisis in de kinderopvang houdt aan door personeelstekort'

Archieffoto. Beeld © ANP

Er zijn grote personeelstekorten in de kinderopvang, en daardoor kan er niet voldaan worden aan de vraag. Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang spreekt van een  'permanente crisissituatie'.

Dat schrijft Trouw. "Overal waar jonge gezinnen wonen, bijvoorbeeld in groeikernen of nieuwbouwwijken, is het een probleem", zegt Bijlsma in de krant.

Groepen afzeggen

Sinds eind vorig jaar worden de tekorten steeds nijpender. Soms zouden kinderopvangroepen niet door kunnen gaan vanwege een gebrek aan personeel. Bijlsma heeft geen exacte cijfers,  maar zegt dat ze veel signalen krijgt uit de sector waaruit blijkt dat het afzeggen van groepen regelmatig gebeurt. "We kijken er nu meer van op als organisaties zeggen dat ze géén groepen hoeven te sluiten."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet neemt maatregelen om werkdruk kinderopvang te verlichten

Eerder dit jaar berekende de koepel Kinderopvang werkt! dat er de komende vijf jaar 32.000 medewerkers extra nodig zijn om de grote vraag naar kinderopvang te vervullen. In 2031 zal dat aantal zijn gestegen naar 50.000.

Bekijk ook: Kabinet wil kinderopvang bijna gratis maken

02:39
Het kabinet wil bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders. Om problemen met toeslagen te voorkomen wordt de kinderopvangtoeslag bovendien rechtstreeks aan kinderdagverblijven betaald.