Ga naar de inhoud
Coldcase

Zus van doodgeschoten Sedar doet beroep op getuigen: 'Spreek, ik smeek het je'

Gedode Sedar Soares doet 19 jaar later oproep in deepfake-video

01:32

Met behulp van moderne technieken is de in 2003 doodgeschoten Sedar Soares 'tot leven' gebracht. In een deepfakevideo, gemaakt in opdracht van de politie en vanavond uitgezonden op NPO1, is te zien dat de jongen over een voetbalveld loopt, terwijl de stem van zijn zus te horen is. Zij doet een beroep op de dader en getuigen van de moord om zich te melden. "Ik smeek het je."

Sedar Soares was 13 jaar toen hij op 1 februari 2003 werd doodgeschoten terwijl hij met zijn vriendjes aan het spelen was op het parkeerdek van metrostation Slinge in Rotterdam. De politie gaat ervan uit dat hij onschuldig slachtoffer werd van een ripdeal.

"Zomaar", klinkt de stem van zijn zus Janet bij de beelden. "Nu 19 jaar later denken we nog steeds elke dag aan hem. Onze familie, zijn vriendjes, de leraren van school, zijn vroegere klasgenoten en natuurlijk zijn teamgenoten van Transvalia, met wie hij zo graag voetbalde."

Bekijk hier de deepfake-video:

01:32
De oproep van Sedar.

"Na zoveel jaren hebben we allemaal nog steeds zoveel vragen, maar geen antwoorden. Iemand moet toch weten wie mijn lieve broertje heeft vermoord?", vraagt Janet. "Speciaal voor deze film is Sedar tot leven gebracht. We krijgen hem er niet meer mee terug, maar hopelijk zorgt het wel voor antwoorden."

Coldcaseteam:
Lees ook:
Coldcaseteam: 'Sedar Soares (13) onschuldig slachtoffer van ripdeal'

"Geef onze familie en vrienden de antwoorden waar we zo naar verlangen", roept de zus van Sedar op. "Weet jij meer, spreek dan nú. De bal ligt nu bij jou."

Lang werd gedacht dat Sedar werd doodgeschoten, omdat hij sneeuwballen naar een automobilist zou hebben gegooid. De politie is na nieuw onderzoek tot andere inzichten gekomen. Het coldcaseteam gaat ervan uit dat de jongen per abuis en onschuldig het slachtoffer werd van een ripdeal.