Moderne technieken

Doodgeschoten Sedar Soares (13) doet 'zelf' getuigenoproep op tv

22 mei 2022 13:55
Sedar Soares. Beeld © ANP

De in 2003 doodgeschoten 13-jarige jongen Sedar Soares doet vanavond met behulp van moderne technieken 'zelf' een oproep aan de dader en getuigen om zich te melden.

Dat gebeurt tijdens de documentaire Spreek! Nu! die vanavond op NPO1 te zien is, zei misdaadjournalist en documentairemaker Simon Vuyk vanmorgen in WNL Op Zondag. Vuyk maakte de documentaire samen met programmamaker Ary Schouwenaar. De politie heeft het nieuws bevestigd.

Wereldprimeur

Volgens WNL, dat de documentaire uitzendt, en de politie is de oproep een wereldprimeur. "In Nederland en wereldwijd is deze techniek nog nooit gebruikt om een getuigenoproep te doen", zegt de politie. Wat de exacte techniek is die wordt gebruikt, wil de politie niet zeggen. Ook is nog niet bekend wat de jongen zal 'zeggen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coldcaseteam: 'Sedar Soares (13) onschuldig slachtoffer van ripdeal'

In Spreek! Nu! wordt het Rotterdamse coldcaseteam gevolgd dat op de zaak zit. "Je kunt deze documentaire zien als een hele lange uitzending van een opsporingsprogramma. Waar we normaal een paar minuten hebben, zijn dat er nu 40", zegt de woordvoerder. 

Slachtoffer ripdeal

De zaak van Sedar Soares kwam eerder deze week weer in het nieuws, toen bekend was geworden dat het coldcaseteam ervan uitgaat dat de jongen per abuis en onschuldig is getroffen door een kogel. Hij was met vriendjes sneeuwballen aan het gooien bij een Rotterdams metrostation. Lange tijd werd gedacht dat hij was doodgeschoten door een automobilist die boos was dat hij een sneeuwbal naar zijn auto kreeg.

Maar de politie is na nieuw onderzoek tot het inzicht gekomen dat hij het slachtoffer werd van een ripdeal. "De politie kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore