In twaalf landen

Wereldwijd bijna 100 gevallen van apenpokken, WHO verwacht stijging

22 mei 2022 06:43 Aangepast: 22 mei 2022 08:43
Archieffoto van handen met apenpokken. Beeld © ANP

De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat meer gevallen van het apenpokkenvirus opduiken, nu in landen extra gecontroleerd wordt op aanwezigheid van het virus. Volgens de WHO is het virus inmiddels vastgesteld in zeker twaalf landen waar de apenpokken doorgaans niet voorkomen. Er zijn nu in totaal 92 gevallen bekend en nog eens 28 vermoedelijke gevallen.

Volgens de gezondheidsorganisatie lopen personen die in nauw contact stonden met besmette mensen die al symptomen hadden de meeste risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpverleners.

Zij moeten adequaat geïnformeerd worden, zegt de WHO, om zo de uitbraak te stoppen. Ook zegt de VN-organisatie binnen enkele dagen met extra adviezen te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog volop onduidelijkheden, maar wat weten we wél over de apenpokken?

De landen waar het virus volgens de WHO is vastgesteld zijn Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Maar ook Israël en Zwitserland hebben inmiddels gevallen gerapporteerd. Volgens de WHO zijn onder de patiënten relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen.

Festival in België

De omvang van de uitbraak wordt "duidelijker en duidelijker", schrijft de Belgische viroloog Marc Van Ranst op Twitter. "Dit is met apenpokkenvirussen nog nooit gezien." Hij meldde zaterdag dat in België het virus bij een vierde persoon is vastgesteld.

Ook deze besmetting heeft volgens Van Ranst net als de andere drie een link naar het internationale homofestival Darklands, dat eerder deze maand plaatsvond in Antwerpen. "Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig was op het Darklands-festival waakzaam blijft voor eventuele symptomen", waarschuwt hij.

A-ziekte

In Nederland is het apenpokkenvirus bij twee mensen vastgesteld. Het virus is op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden.

Het apenpokkenvirus komt normaal gesproken alleen voor in West- en Midden-Afrika.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meldplicht bij apenpokkenvirus, risicovolle contacten krijgen vaccinatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore