Derdemachtswortel

Het is 'm gelukt: 82-jarige Willem breekt rekenrecord

21 mei 2022 18:15
Bouman tijdens zijn recordpoging. Beeld © ANP

Gewapend met pen, papier en zijn eigen brein is het de 82-jarige Willem Bouman uit Alphen aan den Rijn gelukt om een moeilijke rekensom op te lossen. Hiermee heeft hij zijn eigen wereldrecord verbroken.

Bouman berekende vanmiddag de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers. De eerste opdracht die Bouman had gekregen, ging mis, hij gaf het verkeerde antwoord. Daarop kreeg hij het nieuwe getal:

718.237.140.592.542.803.123.253.912.561.466.729

"Het eerste waar ik naar keek, waren de laatste vier cijfers. Dan kan ik meteen al zeggen wat de laatste drie cijfers van het antwoord zijn. Er zit een heel duidelijke structuur in de getallen, daar ben ik al 70 jaar mee bezig, dat zie ik gewoon", zei Bouman na afloop.

8 minuten en 46 seconden

Omdat de eerste poging niet lukte, nam Bouman bij zijn tweede poging iets meer tijd. "De tijd kan me niet schelen, ik denk alleen aan het juiste antwoord", zegt hij. Bouman deed er uiteindelijk 8 minuten en 46 seconden over om de som op te lossen. Het juiste antwoord was 895.548.862.009.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willem (82) wil wereldrecord hoofdrekenen verbreken: 'Rekenmachine maakt dom'

Bouman noemt hoofdrekenen topsport. "Nu ga ik eerst uitrusten. Op het moment dat er weer iets bijzonders komt, ga ik nadenken of ik me daar voor ga inspannen, of dat ik het mezelf bespaar."

Rekenmachine maakt gemakzuchtig

Gisteren sprak Editie NL nog met Bouman. Hij maakt zich zorgen over het hoofdrekenen in ons land en het feit dat kinderen geleerd wordt om een rekenmachine te gebruiken.

"Van dat apparaat word je dom en gemakzuchtig. Al doende leert men en dat lukt niet als de rekenmachine alles voor je doet."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore