Ga naar de inhoud
Hollands meiweer

Na het buiengeweld nu de zon: 'Maar helaas, niet voor lang'

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Na het natuurgeweld van gisteren, met flinke hoosbuien en een zeldzame windhoos in Limburg,  kunnen we ons qua weerbeeld opmaken voor een veel rustiger en zonnig weekend. En geniet er maar van, want maandag verdwijnt die zon grotendeels achter een dik wolkendek. En de dagen erna zakt de temperatuur dan ook nog flink.

Veel neerslag, een windhoos in het Limburgse Beek, omgevallen bomen en ondergelopen kelders en straten: het waren me de weerdagjes wel gisteren en eergisteren. Hoe anders is het vandaag.

Lekkere zondag

De meteorologische rust lijkt weergekeerd, en we kunnen af en toe genieten van een zonnetje, al is dat wat schraal, zegt Leander de Wit van Buienradar. "Stapelwolken en zon wisselen elkaar af, maar het blijft vandaag grotendeels droog. En met de temperaturen is ook niks mis. Het wordt zo'n 18 à 19 graden."

Vooral over het weer van morgen is De Wit enthousiast: "Het wordt echt een lekkere zondag! De zon blijft flink schijnen, en het wordt gemiddeld 22 à 23 graden. Misschien raken we in het zuidoosten met 25 graden zelfs zomerse waarden aan. Al met al is het een prima dagje om erop uit te trekken."

Bekijk ook - Straten blank, boswachter blij: zomerse onweersbuien door het hele land

00:42
Na weken van droogte doet hij een vreugdedansje in het bos: boswachter Joris is blij met de zomerse onweersbuien. Maar voor anderen zorgt het vele water juist voor overlast.

Matige maandag

Dat mooie weer is maandag wel voorbij. De zon is maar mondjesmaat zichtbaar omdat er een groot regengebied over het land trekt. Qua temperatuur is er nog niet zoveel aan de hand, het blijft zo'n 22 graden, maar het kan drukkend aanvoelen. En in het zuidoosten moet je niet raar opkijken als er zo nu en dan een donderklap te horen is en een lichtflits te zien is.

Dinsdag komt er een flinke terugval in de temperatuur. Het wordt nauwelijks warmer dan een graad of 17. Ook nu trekken er buien over het land, al is de zon wat vaker te zien dan op maandag.

En de rest van de week is een beetje hetzelfde verhaal, zegt De Wit, ook op Hemelvaartdag. "Al met al is het spektakel wel voorbij, en moeten we ons opmaken voor een typisch Hollandse meiweek."