Ga naar de inhoud
Geen huldiging op Museumplein

Halsema doet aangifte van bedreigingen over Ajax-huldiging

Femke Halsema Beeld © ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft aangifte gedaan van een groot aantal onlinebedreigingen die ze vorige week kreeg naar aanleiding van de huldiging van Ajax. De gemeente maakte een paar dagen voor Ajax landskampioen werd bekend dat een huldiging in de openbare ruimte niet mogelijk was.

De reden was een groot landelijk tekort aan beveiligers, waardoor de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Daarom zou de Amsterdamse club direct na de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen gehuldigd worden in de Johan Cruijff ArenA.

Fans
Lees ook:
Fans Ajax balen dat mogelijke huldiging niet op Museumplein is

Na het bekendmaken van dit bericht werd Halsema naar eigen zeggen bedolven onder dreigementen en gescheld. Via Instagram deed ze een dringende oproep aan iedereen zich in te houden.

Doodsbedreigingen

In een toelichting bij de Amsterdamse stadszender AT5 zei Halsema vandaag niet alleen bedreigingen en doodsbedreigingen te hebben ontvangen, maar dat ze ook bedreigd is met verkrachting.

Om hoeveel bedreigingen het precies gaat, is niet bekendgemaakt. "Nee, ik heb met politie en OM op dit moment afgesproken dat zij onderzoeken en dat ik nu geen precieze aantallen noem. Maar dat is wel een bulk", zegt Halsema tegen AT5. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Minister
Lees ook:
Minister Yeşilgöz: 'bagger' over Halsema 'om je kapot te schamen'

In het interview met de lokale zender vertelde Halsema ook over een incident bij de ambtswoning in de hoofdstad. "Het was woensdagmiddag dat ik in de ambtswoning aan het werk was en dat er een groep van ongeveer zeshonderd kerels tegenover de ambtswoning en op de brug gingen staan. Met hun middelvinger omhoog. En allemaal schreeuwden: 'Halsema kankerhoer'."

Ze vertelt dat het op dat moment namiddag was. "En als je daarbij bedenkt dat mijn dochter probeerde naar huis te komen, en daarnaar heeft staan kijken. Dan vind ik dat al die mannen zich wel eens mogen gaan afvragen wat ze daar eigenlijk aan het doen waren en hoe erg dat is", aldus Halsema tegen AT5.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.