Ga naar de inhoud
Honderden meldingen

Windhoos richt schade aan in Limburg, regen leidt tot lange files

In Beek werd het dak van een huis geblazen Beeld © ANP

De zwaarste regen- en onweersbuien hebben Limburg en Brabant verlaten. Lokaal heeft het noodweer voor schade en veel overlast gezorgd. In het Zuid-Limburgse Beek staat een huis op instorten, nadat de wind het complete dak van het huis blies.

Het noodweer heeft vooral rond Sittard en Geleen huisgehouden. Op verschillende plaatsen in Beek, Spaubeek, Stein, Limbricht, Oirsbeek en Schinnen waaiden bomen om, liggen stenen en dakpannen op straat en liepen woningen schade op.

Bij de hulpdiensten kwamen in korte tijd honderden meldingen binnen.

Noodweer
Lees ook:
Noodweer verwacht in zuiden Nederland: code oranje voor Limburg

"Voor Limburg was code oranje afgegeven. Als een dak van een huis waait, kun je concluderen dat dat terecht was", zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "Ik hoor ook mensen in Amsterdam roepen dat er niks aan de hand was, maar daar was ook geen waarschuwing voor afgegeven."

Overlast

Ook zorgde de hevige regenval voor veel overlast in het verkeer. Op de A2 ten zuiden van Eindhoven ontstonden tussen drie uur en half vijf lange files. Of de regenval ook voor schade heeft gezorgd, is nog niet bekend. Vooraf werd rekening gehouden met een maandhoeveelheid regen in een dag tijd.  

Zo snel als het noodweer opkwam, was het ook alweer het land uit. Rond half vijf waren de meeste zware buien het land uit en kon de schade worden opgemaakt. Wel blijft het nog lange tijd doorregenen in grote delen van het land