Code geel

Zware regen- en onweersbuien boven Limburg en Brabant

20 mei 2022 14:48 Aangepast: 20 mei 2022 16:20
Beeld © ROB ENGELAAR

Zware regen- en onweersbuien trekken over Limburg en het midden en oosten van Brabant. Het KNMI heeft voor Limburg, Noord-Brabant en Gelderland code geel afgekondigd. Eerder was voor Limburg code oranje van kracht vanwege 'stevige onweersbuien met kans op hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd'.

Het KNMI waarschuwde voor omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen, wateroverlast, hagel en blikseminslag. Ook het verkeer zou veel hinder kunnen ondervinden van hagel, windstoten en zware regenval.

Plaatselijk tot 50 millimeter regen

"Het gaat stevig tekeer in het zuidoosten van Nederland", zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "Het trekt vrij snel over ons land. Om een uur of 16.00 à 17.00 uur zou het ergste alweer achter de rug moeten zijn. In een paar uur tijd valt er 40 tot plaatselijk 50 millimeter. Met name in het Limburgse heuvelland kan dat problematisch zijn als het water naar het laagste punt stroomt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodweer verwacht in zuiden Nederland: code oranje voor Limburg

Behalve regen en onweer waait het ook nog eens flink in Limburg. "Het gaat om behoorlijk zware windstoten zover landinwaarts. Daar kan best wel wat overlast door ontstaan. Vanwege het mooie weer en de tijd van het jaar zullen al aardig wat mensen op de camping staan of bijvoorbeeld hun trampoline al buiten hebben." Er worden lokaal zeer zware windstoten verwacht van ruim 100 kilometer per uur.

De code oranje voor Limburg gold van 13.00 tot omstreeks 15.30 uur. Aan het einde van de middag trekken de buien naar Duitsland weg.

Bekijk hier de actuele buienradar:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore