Ga naar de inhoud
Droomreis werd nachtmerrie

Midden op de oceaan ging het mis: 'Drie weken lang heen en weer geschud'

Sander en Yvette op wereldreis. Beeld © Eigen foto

Midden in de nacht, tijdens zijn droomreis op de Grote Oceaan, hoorde zeiler Sander Droog opeens angstaanjagende geluiden buiten. "Ik stapte de kajuit uit, keek omhoog en zag geen mast meer." Een vreselijk tocht van drie weken volgde.

Sander (35) uit Heerenveen vertrok samen met zijn vriendin Yvette (35) begin dit jaar voor een wereldreis. Amsterdam was het startpunt, en via Aruba ging de tocht verder. "Van jongs af aan heb ik deze droom nagejaagd. Yvette heeft een passie voor reizen en is met me meegegaan, hoewel ze niet van het oceaanzeilen is."

Het stel bereikte zonder kleerscheuren de Galapagos-eilanden en half april begon de grote oversteek naar Frans-Polynesië. Midden op de Grote Oceaan, met nog 2000 zeemijl (zo'n 3600 km) te gaan, ging het mis. 

"Het was mijn beurt om de wacht te houden", vertelt Sander aan de telefoon, vanaf het eiland Hiva Oa in Frans-Polynesië. "Yvette lag te slapen. Normaal hoor je het water onder de boot schieten, omdat je aan het zeilen bent. Maar nu opeens hoorde ik vreselijke geluiden, gekraak, gezwiep."

De boot kwam opeens tot stilstand. Sander stoof naar buiten en zag geen mast meer. Hij bleek afgebroken, uit het niets. "Ik riep: 'Lieverd, wakker worden. Trek je reddingsvest aan, de mast is overboord."

Pijnlijk

Sander bekeek of er meer schade was, of het schip water maakte. Dat bleek niet het geval. "Even verlies je de controle. Over alles", vertelt Sander over dat benauwde moment. "Maar omdat er geen direct gevaar was, kon ik rustig handelen en kijken wat er precies aan de hand was."

De mast bleek niet meer te redden. Die moesten ze in de oceaan achterlaten. Waarom die precies geknakt is, gissen. "Misschien was er sprake van een zwakke plek. De wind was redelijk pittig, maar we waren verder rustig aan het zeilen. Het is frappant. En erg pijnlijk, het was allemaal nieuw." 

Na een telefoontje met zijn vader werkte het stel aan een oplossing: een soort noodmast met een klein zeil. Het schip kon weer vooruit, maar dat ging met 3 of 4 knopen langzaam. "

Hotsend en klotsend

Sander spreekt van een 'horrortocht'. "Je kunt het je niet voorstellen van tevoren, wat het doet met zo'n schip. Het vaart zo instabiel, we zijn gewoon drie weken lang hotsend en klotsend heen en weer geschud. Af en toe die bonkende hoge golven. Het was hels, erger dan alle stormen die ik heb meegemaakt. Rusten, koken, slapen... alles ging moeilijk. We kregen er flinke hoofdpijn van."

Gelukkig had het stel zich goed voorbereid, aan eten en drinken hadden ze geen gebrek. "We hadden eten voor 3 á 4 maanden ingeslagen."

Na drie weken 'dobberen' was er dan eindelijk land in zicht. De twee proberen nu bij te komen van het avontuur, want het heeft er flink ingehakt. "We moeten dit verwerken. Zeker voor Yvette, voor haar was deze ervaring traumatisch. Het ging ver buiten haar comfortzone. Ze is niet gewend om te zeilen, en al helemaal niet op de oceaan onder deze omstandigheden. Het was echt overleven. Ik heb er bewondering voor hoe zij zich erdoorheen heeft geslagen."

Rust vinden op Hiva Oa, één van de eilanden in Frans-Polynesië, gaat nog lastig. Want Sander en Yvette hebben opnieuw tegenslag. "Er moet een nieuwe mast op, maar de verzekering wil niet betalen en ik vraag me af of we ons schip nog wel op zee kunnen krijgen. De kosten zijn een probleem. We blijven positief. Vrienden van ons proberen ons te helpen. Natuurlijk zijn we blij met een beetje 'wind in de rug' maar beseffen ook dat sommige mensen in de wereld het harder nodig hebben dan wij. Toch zijn wij erg blij met alle steun."

Zoeken naar oplossing

Het zeilschip Blue Beryl kocht Sander ooit in Maleisië. Het is naar Nederland verscheept en daar heeft Sander het opgeknapt. Een project van jaren, om deze reis te kunnen maken.

De vraag is of Sander en Yvette de reis nog kunnen vervolgen. Voorlopig blijft het stel zitten waar ze zitten, op zoek naar een oplossing. En tegelijkertijd genieten van de omgeving. "Tot dit moment was het een droomreis, je ziet de mooiste plekken op aarde."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.