Weeralarm

Noodweer verwacht in zuiden Nederland: code oranje voor Limburg

20 mei 2022 09:39 Aangepast: 20 mei 2022 09:47
Een ondergelopen straat na een hoosbui in Helmond. Beeld © Rob Engelaar

Het zuiden kan zijn borst natmaken en anders doet de regen dat wel. Het gaat behoorlijk plenzen in Limburg, Noord-Brabant en de Achterhoek. In een paar uur tijd wordt er net zoveel regen verwacht als normaal gesproken in de hele maand valt, zegt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar. Het KNMI heeft voor Limburg code oranje afgekondigd.

Code oranje geldt vooralsnog alleen voor Limburg vanwege de kans op 'stevige onweersbuien met kans op hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd'. Omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen, wateroverlast, hagel en blikseminslag kunnen schade veroorzaken en gevaarlijk zijn, aldus het KNMI. Voor Noord-Brabant en Gelderland is code geel van kracht.

Windstoten boven de 100 km/u

Vanaf het begin van de middag trekt er vanuit het zuidwesten een regengebied over het land, zegt Erasmus. "In Limburg, Noord-Brabant en de Achterhoek kunnen regen-, hagel- en onweersbuien voorkomen die gepaard gaan met zware tot zeer zware windstoten. In het zuiden van Limburg komen de zwaarste windstoten voor met snelheden boven de 100 kilometer per uur."

In een paar uur tijd kan er lokaal meer dan 50 millimeter regen vallen. Dat zijn vijf volle emmers water per vierkante meter. Om dat in perspectief te plaatsen: normaal gesproken valt er landelijk 58 millimeter regen in de hele maand mei.

Vanavond meestal droog

Zo snel de regen komt, zo snel lijkt die ook weer verdwenen. Aan het eind van de middag wordt het vanuit het zuidwesten droger. Vanavond is het op de meeste plekken weer droog. 

"Dit weekend ziet er een stuk beter uit als je van droog weer houdt", zegt Erasmus. Morgen wordt het gemiddeld 18 graden, het noordoosten maakt nog kans op regen. "Maar dat stelt weinig voor in vergelijking met vandaag. Wel wordt er nog wat bewolking verwacht."

Zondag krijgt de zon meer ruimte en loopt de temperatuur op tot gemiddeld 22 graden. Lokaal misschien zelfs 25 graden.

Bekijk hier de actuele buienradar:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore