Moeilijk concentreren

Pijn en moe: helft vrouwen in overgang ervaart last op werk

20 mei 2022 01:50 Aangepast: 20 mei 2022 08:56
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Van alle vrouwen die in de overgang zijn, heeft iets meer dan de helft daar op het werk last van. Ze hebben pijn, zijn vermoeid, kunnen zich minder goed concentreren en hebben last van opvliegers.

Bij een klein deel zijn de klachten zo erg dat ze zich ziek melden, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO.

Steun leidinggevenden

Twee op de drie vrouwen die op het werk last hebben van overgangsklachten bespreken dit met collega's. Een kleine groep zou dat wel willen, maar doet het niet. De vrouwen met overgangsklachten zeggen dat ze meer ondersteuning en begrip willen hebben, vooral van hun leidinggevenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het verborgen leed dat de overgang heet: 'Ik functioneerde niet meer'

Dat de overgang gepaard gaat met opvliegers weten de meeste mensen wel, maar dat ook je stofwisseling vertraagt, je hart en bloedvaten verslechteren en angsten kunnen toenemen, is minder bekend. De klachten zijn soms zo heftig dat vrouwen thuis komen te zitten.

1,5 miljoen vrouwen

Jaarlijks hebben ruim 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen tussen de 40 en 60 jaar te maken hebben met de overgang. Ruim 80 procent van hen heeft last van de genoemde klachten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore