Ga naar de inhoud
Overstromingen nog in herinnering

Limburg maakt zich op voor zware regenval: 'We zijn extra alert'

Onder meer in Noord-Limburg viel vorig jaar veel regen. Deze inwoner van Well waakte heel de nacht in zijn tuin. Beeld © ANP

Na flinke regen- en onweersbuien gisteren maakt Limburg zich vandaag op voor opnieuw een grote hoeveelheid hemelwater. Met de overstromingen van vorig jaar zomer nog in het geheugen gegrift is Waterschap Limburg 'extra alert'.

"We hebben mensen vroegtijdig gealarmeerd", zegt een woordvoerder van het waterschap tegen RTL Nieuws. "We houden constant het waterpeil en eventuele modderstromen door neerslag in de gaten, ook vlak over de grens. Te veel regen in Duitsland kan ook voor wateroverlast in Limburg zorgen."

De dag begint vanochtend nog rustig. Het is droog met af en toe wat zon, weet Marc de Jong van Buienradar. Maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en gaat het regenen.

Het
Lees ook:
Het huis van Marian is nog steeds niet de oude na overstroming

Vooral in het zuidoosten van het land 'gaat het plenzen'. Er kan lokaal wel meer dan 50 millimeter aan regen vallen, wat meer is dan gemiddeld valt in de hele meimaand. "De meeste regen in Limburg gaat vallen rond Sittard-Geleen. Daar kan wel 75 millimeter vallen in zes uur tijd."

Onweerscomplexen

Volgens de weerman gaan de buien gepaard met onweer, hagel en zeer zware windstoten. Daar kunnen onder meer zogenoemde onweerscomplexen bij zitten. Dat is een lijn van hele zware onweersbuien. "Ik houd rekening met opnieuw code oranje in Limburg", zegt De Jong.

Vorig jaar zomer kampte Limburg en delen van Noord-Brabant met zware overstromingen. Onder meer Valkenburg was zwaar getroffen, nadat de Geul buiten haar oevers trad.

Een herhaling van de overstromingen van vorig jaar verwacht het waterschap niet. "Toen hadden we te maken met langdurige regenval, meerdere dagen achter elkaar. Nu is er wel veel regen in korte tijd. Maar, we moeten overal rekening mee houden."

Bekijk ook: Angst voor hoogwater in Valkenburg: 'Het is nog veel te vers allemaal'

01:30