Luis in de pels

Geen Boef Zoekt Vrouw meer? Bajeskrant Bonjo dreigt te verdwijnen

20 mei 2022 10:15 Aangepast: 20 mei 2022 11:58
Een bewaarder controleert een gedetineerde in zijn cel. Beeld © ANP

Bonjo, de organisatie die bekendstaat als 'de vakbond voor gedetineerden', dreigt te verdwijnen. Datzelfde lot is de gelijknamige krant beschoren.

Bonjo werd in 1984 opgericht. Sindsdien is de organisatie uitgegroeid tot een soort vakbond voor gedetineerden. Bonjo komt op voor de rechten van gevangenen, bijvoorbeeld wanneer er klachten zijn over het eten.

Boef Zoekt Vrouw

Een nieuw subsidiesysteem dreigt Bonjo de nek om te draaien. Tot nu kreeg de vereniging een jaarlijkse toelage van 150.000 euro. Vanaf 2023 krijgen vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor gevangenen en re-integratie subsidie op basis van het aantal vrijwilligers. Maar die heeft Bonjo niet, omdat het een koepelorganisatie is.

Daarmee dreigt de organisatie te verdwijnen, inclusief de krant. Die verschijnt elke twee maanden in een oplage van ongeveer 8000 stuks. Er staan artikelen in, maar ook contactadvertenties - onder de naam Boef Zoekt Vrouw. Daarnaast is het blad populair onder strafrechtadvocaten, die er advertenties in plaatsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies: laat minister niet besluiten over vrijlating levenslang gestrafte

Hoofdredacteur Paul Grijpma denkt dat de kritische houding er iets mee te maken heeft. Bonjo is een luis in de pels van justitie, omdat het blad misstanden aan de kaak stelt. Justitie ontkent dat er een relatie is tussen de kritische houding van Bonjo en het nieuwe subsidiesysteem.

De hoofdredacteur geeft echter niet zomaar op: "Het ministerie is nota bene betrokken geweest bij de oprichting van de vereniging. Nu worden we wegbezuinigd. We proberen via politici in de Tweede Kamer voor elkaar te krijgen dat we door mogen gaan."

Steunbetuigingen

Het probleem voor de krant is niet zozeer geld, zegt Grijpma. Met de advertentie-inkomsten zou de krant betaald kunnen worden. "Maar we hebben een officiële status als vrijwilligersorganisatie nodig. Anders mogen we de krant niet verspreiden in gevangenissen."

Intussen stromen de steunbetuigingen binnen. "Mensen laten weten dat ze willen dat we blijven. Het is een fatsoenlijke krant, die gemaakt wordt door allerlei mensen in het gevangeniswezen: ex-gedetineerden, bewakers, advocaten, noem maar op. Wij proberen een bijdrage te leveren aan het terugdringen van recidive. Ontzettend jammer dat dat op de tocht staat."

Voorpagina van de Bonjo. Voorpagina van de Bonjo.

Toine Bakermans is een van de schrijvers. Hij zit ook in het bestuur van de stichting. "Als de minister de kraan dichtdraait, houdt het op", zegt hij. "Maar we doen al het mogelijke om te blijven bestaan. De krant bestaat ongeveer twintig jaar."

Zicht op re-integratie

Volgens hem zal het verdwijnen van Bonjo tot 'een hoop onrust' leiden bij gedetineerden. "Het is een rustpunt. Ik ben zelf gedetineerd geweest, ik weet dat uit ervaring. Elke gevangene kent de krant."

De Bonjo helpt gedetineerden uitzicht te houden op re-integratie, zegt Bakermans. "Je kunt in contact komen met een leuke vrouw of penvriendin. Er staan adviezen in. Je leest het als er iets relevants in de wet verandert. Het is belangrijk dat de krant blijft bestaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie VS arresteert ontsnapte gevangene, medewerkster dood

Ook Bedel Bayrak schrijft artikelen voor de krant. Hij is daarnaast contactpersoon geweest voor gedetineerden én hun familieleden in de maatschappij. "Ik kreeg zeker vijf telefoontjes per dag van familieleden met allerlei vragen. Voor die mensen in de vereniging onmisbaar."

Volgens Bayrak vergroot Bonjo het begrip tussen gevangenen en mensen die werken in het gevangeniswezen: "Wanneer de omstandigheden slecht zijn bijvoorbeeld, melden wij dat. Zo horen gevangenismedewerkers ervan. Dat vind ik belangrijk voor een beter wederzijds begrip. Zij krijgen ook de andere kant te horen."

Diep zwart gat

Vooral de 'vakbondsfunctie' zal een aderlating zijn, meent Bayrak. "Als een gedetineerde onrecht is aangedaan, kan die op niet veel plekken aankloppen - behalve bij Bonjo. Als ze vrijkomen kunnen wij ze op weg helpen bij hun terugkeer in de maatschappij."

Daarnaast behoedt de organisatie ex-gedetineerden voor 'een diep zwart gat'. "Bijvoorbeeld omdat we ze helpen hun woning te behouden. Zo zijn we niet alleen relevant voor gevangenen, maar ook voor de maatschappij. Als het verdwijnt, verliest iedereen iets belangrijks."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV: 'Drones moeten geweerd worden rond gevangenissen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore