Veel stormschade

Onweersbuien het land uit, morgen opnieuw 'kletsnatte dag'

19 mei 2022 16:52 Aangepast: 19 mei 2022 21:07
Stormachtig weer in Mierlo. Beeld © ANP

Code oranje is niet meer van kracht. Het KNMI gaf de waarschuwing vanmiddag af vanwege zware regen- en onweersbuien voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. De buien trekken nu langzaam het land uit. Als gevolg van de zware (onweers)buien kampt de NS nog wel met veel storingen.

Door blikseminslag en bomen op het spoor zijn op meerdere trajecten rond Arnhem en Utrecht en tussen Amersfoort en Amsterdam beperkingen in de treindienst.

Stormschade

In Eindhoven en omgeving zorgde het onstuimige weer vanmiddag voor tientallen meldingen van stormschade. De brandweer had de handen vol aan meldingen in onder meer Eindhoven, Liessel, Aarle-Rixtel, Valkenswaard en Helmond.

Ook de brandweer in Maastricht meldde stormschade door de hevige onweersbuien. In het Gelderse Hoevelaken en in Utrecht sloeg de bliksem in, daarbij vielen geen gewonden. In de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid liepen een aantal kelders onder. 

In Oisterwijk kwamen meerdere huizen onder water te staan. In Oisterwijk kwamen meerdere huizen onder water te staan.

Het noodweer zorgde vandaag ook voor problemen op het spoor, meldt ProRail. Er zijn meerdere storingen en daarom rijden op sommige trajecten minder of geen treinen.

Ook de NS meldt meerdere storingen door stormschade. Zo viel er een boom op het spoor tussen Dieren en Zutphen en Wolfheze en Arnhem. En tussen Arnhem Centraal en Elst rijden tijdelijk geen treinen vanwege blikseminslag. 

Tussen Ede-Wageningen en Arnhem reden tot 16.15 uur geen treinen vanwege een omgewaaide boom op het spoor. Die problemen zouden nu zijn verholpen.

Vrijdag 'kletsnat'

We zijn nog niet helemaal van het slechte weer af. "Morgen wordt een kletsnatte dag", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Vooral in het oosten is er kans op fikse onweersbuien."

De dag begint morgen met wat zon. Daarna neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en gaat het regenen. In de middag gaat het in het zuidoosten van het land 'flink plenzen'. "Lokaal valt meer dan 50 millimeter aan regen, mat meer regen is dan gemiddeld valt in de hele meimaand." Dat betekent dus opnieuw kans op wateroverlast. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore