Dode en zwaargewonden

Man die groep fietsers aanreed in Oudkarspel, had veel te veel gedronken

19 mei 2022 15:55 Aangepast: 19 mei 2022 16:30
Er werd een groepje fietsers aangereden.

De man (28) die eind vorig jaar in het Noord-Hollandse Oudkarspel een dodelijke aanrijding veroorzaakte, had bijna vier keer meer alcohol op dan toegestaan. Bij de aanrijding kwam een fietser om het leven, drie anderen raakten ernstig gewond.

Dat de man te veel alcohol op had, bleek vandaag tijdens een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen de bestuurder van de bestelbus.

De man reed op 12 december vorig jaar, de dag dat Max Verstappen in Abu Dhabi wereldkampioen Formule I werd, door Oudkarspel. Bij een inhaalmanoeuvre raakte hij een groep fietsers. Vier van hen raakten ernstig gewond. Na een paar dagen overleed een van de slachtoffers (20) in het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestelbusje rijdt in op fietsers, vijf mensen naar het ziekenhuis

Met dronken hoofd naar huis

De bestuurder reed na het ongeval door, maar was snel opgespoord. Tegenover de politie verklaarde hij dat hij met een paar vrienden in de kroeg naar de race van Verstappen had zitten kijken. Daarna was hij met zijn 'dronken kop' naar huis gereden, zijn jongere neefje zat naast hem.

Toen hij onderweg iets raakte, schrok hij en reed door, vertelde hij. Thuis parkeerde hij zijn auto in de garage en liep hij samen met zijn vriendin een rondje met de hond. Haar vertelde hij niets.

'Geen woorden voor'

Tegenover de rechtbank zei de man de gebeurtenissen verschrikkelijk te vinden voor de slachtoffers en met name voor de nabestaanden. "Ik heb er geen woorden voor. Als ik zie wat voor impact dit al op mijn leven heeft, kan ik me alleen maar proberen voor te stellen hoe erg dit voor hen moet zijn."

Zijn advocaat vroeg de rechtbank een gedragsdeskundige aan te stellen voor onderzoek naar de man, die volgens zijn eigen psycholoog aan een vorm van geheugenverlies lijdt. Ook wilde ze laten onderzoeken of haar cliënt volledig toerekeningsvatbaar was toen hij na de aanrijding doorreed. De rechtbank wees dat verzoek af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore