Ga naar de inhoud
Hart onder de riem

Lotte kampt met flashbacks na drama Alblasserdam, Saskia kwam voor haar in actie

Saskia (in 2020), initiatiefnemer 'Feestje op de Deurmat' Beeld © Privéfoto

De 19-jarige Lotte was twee weken geleden als cliënt van de zorgboerderij in Alblasserdam opeens getuige van een verschrikkelijke schietpartij. Ze worstelt hier nog flink mee, zo heeft ze veel flashbacks naar de gebeurtenis. Om haar een steuntje in de rug te geven, zamelt Saskia Veldhuis-Eichelsheim - op verzoek van Lottes moeder - nu honderden kaartjes in met haar initiatief 'Feestje op de Deurmat'.

Op 6 mei, rond 10.50 uur, is Lotte als cliënt aanwezig op de zorgboerderij in Alblasserdam als John S. daar uit het niets het vuur opent. Twee mensen overlijden en nog eens twee anderen raken zwaargewond.

Een gebeurtenis die maar niet van het netvlies van Lotte wil verdwijnen. Zo heeft ze flashbacks en slikt ze medicijnen.

Kleurrijk welkom met kaartjes

Om die reden verbleef Lotte de afgelopen dagen even niet op haar woongroep, waar ze een eigen kamer heeft. Maar nu ze daar deze week weer naar terugkeert, en haar gewone leven weer begint, wil haar moeder haar verrassen. "Lottes moeder vroeg of we haar kamer als kleurrijk welkom kunnen versieren met kaarten", vertelt Saskia Veldhuis-Eichelsheim (36), oprichter van initiatief 'Feestje op de Deurmat', aan RTL Nieuws.

De oproep werd eergisteren geplaatst en inmiddels hebben honderden mensen het adres van Lotte opgevraagd om een kaartje te versturen.

"Het gaat om een kaartje van misschien 90 cent en een postzegel. Het is iets superkleins waar je om vraagt, maar het heeft een gigantische impact op degene die de kaartjes ontvangt", legt Saskia uit, die al sinds 2020 oproepjes deelt op haar account.

Britt
Lees ook:
Britt (9) kreeg bijna duizend kaarten van postbodes uit het hele land

Hoe hard je zo'n kaartje nodig kan hebben, weet ze zelf als geen ander. In 2017 maakte ze namelijk een 'heel zwarte periode' mee waarbij ze door een groot deel van haar sociale omgeving in de steek werd gelaten. "Ik belandde uiteindelijk op de crisisdienst en voelde me zo enorm eenzaam. Als er ook maar één kaartje was gestuurd, had dat een enorm verschil kunnen maken."

Enorme behoefte aan kaartjes

Inmiddels gaat het weer beter met Saskia, zo is ze dolgelukkig met haar twee kindjes en haar baan als commercieel directeur bij een softwarebedrijf. Maar alle spaarzame uurtjes die ze nog overhoudt op een dag, besteedt ze nu aan kaartjes schrijven en verzamelen. "Het is een vorm van zingeving in het hectische leven geworden voor mij. Iets doen voor een ander. Na mijn eigen ervaring weet ik hoe groot de behoefte kan zijn. Maar het blijkt ook uit het aantal mensen dat zich hiervoor aanmeldt."

Op dit moment is er een wachtlijst van honderden oproepjes die nog geplaatst kunnen worden, ieder met een eigen reden waarom ze de brieven willen ontvangen. "Het zijn bijvoorbeeld mensen die in een euthanasietraject zitten, met suïcidale gedachten worstelen of kindjes die niet lang meer te leven hebben. Ik zie zoveel verdriet en eenzaamheid voorbijkomen. Maar we schrijven ook hiep-hiep-hoerakaartjes, of sturen post als iemand ergens trots op is. Dat we met al die duizenden schrijvers iets kunnen betekenen, hoe klein het ook is, doet me veel."

'Ze zijn zo dankbaar'

Vooral de reacties van de mensen die al kaartjes hebben gekregen, doet Saskia goed. "Ze zijn zo enorm dankbaar. Zo kreeg ik gisteren nog een berichtje van iemand die op één dag vijftig kaartjes kreeg. Ze schreef: 'Ik voel me weer gezien. Ik zat in een euthanasietraject, omdat ik niet meer verder wilde. Nu heb ik weer wat kracht gevonden om opnieuw een behandeling aan te gaan.'"

Saskia hoopt dat ook Lotte veel kaartjes mag ontvangen. "Gemiddeld worden er 500 tot 1000 poststukken verstuurd na een oproep. Dat zal nu niet anders zijn, en dat is hartstikke gaaf."

Bekijk ook: Indrukwekkend afscheid van slachtoffer schietpartij Alblasserdam

01:29
'Heel het dorp is hierbij betrokken'