50 millimeter

Riemen vast: er komt een hele maand aan regen in 1 dag

19 mei 2022 09:41 Aangepast: 19 mei 2022 09:43
Zogenoemde mammatuswolken vanochtend bij Lelystad. Beeld © Wim van de Bovenkamp

Het wordt even flink omschakelen vandaag en morgen. Geen zon, geen hitte, maar er zijn bakken met regen onderweg naar ons land. Vanochtend onweerde het al, maar dat was slechts het begin van het vallende water.

Vanmiddag is het al tijd voor de 'tweede batch aan buien', zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Halverwege de middag komen de buien vanuit het westen binnen. Hoe verder ze in het binnenland komen, hoe actiever ze worden. Want daar zit de meeste warmte."

50 millimeter in een dag

Het zal kort en hevig zijn, weet Middendorp, want rond 18.00 uur vertrekken de buien weer.

Is dat het dan? Zeker niet. Houd je vast: morgen valt er op sommige plekken zo rond de 50 millimeter aan regen. Middendorp: "Gemiddeld valt in mei in Nederland overigens 56 mm. Lokaal kan dus morgen een maandhoeveelheid aan regen vallen."

Het wordt wat kouder

Even dus geen terrasjesweer, maar tegen de droogte is dat water wel even fijn. "Maar ook na vandaag is er nog wel sprake van droogte, maar de scherpe randjes zijn er dan even af."

Een grote hoeveelheid regen is niet het beste voor de droogte. Het is zelfs zo dat er gemiddeld meer regen valt, maar er ook meer droogte is. Hoe dat zit, zie je in onderstaande video:

In het weekend zijn er geen enorme plensbuien meer. Nou ja, zaterdagochtend nog een beetje in het binnenland, 'daarna wordt het een stuk droger en de zon laat zich ook zien', zegt Middendorp. "Het wordt niet heel slecht. Overwegend droog, maar wel wat kouder dan de afgelopen dagen."

Dat is overigens niet verwonderlijk. Normaal voor deze tijd van het jaar is een temperatuur van een graad of 18. Dat wordt het op zaterdag, zondag wordt het 21 graden. "Die 25 van gisteren gaan we de komende tijd niet meer halen."

Bliksem vannacht in Spijkenisse Bliksem vannacht in Spijkenisse

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore