Brief aan Tweede Kamer

Rutte: verdwenen sms-berichten niet meer te achterhalen

19 mei 2022 00:44 Aangepast: 19 mei 2022 09:32
Mark Rutte. Beeld © ANP

De verdwenen sms-berichten van premier Mark Rutte zijn niet meer te achterhalen. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. "Desgevraagd heeft de provider gemeld dat sms-berichten niet kunnen worden achterhaald", verklaart Rutte.

De premier heeft jarenlang zijn sms-berichten gewist. Hij zou dit elke dag gedaan hebben omdat hij te weinig opslagcapaciteit had op zijn telefoon. Alleen berichten 'die van belang zijn voor de bestuurlijke besluitvorming' stuurde hij door naar een medewerker om te bewaren.

Niet opgeslagen

"Deze berichten worden niet opgeslagen", schrijft Rutte in de brief aan de Tweede Kamer over zijn gewiste sms'jes. "De provider bewaart ten behoeve van 'billing' gedurende een periode van een aantal maanden enkel zo genoemde metadata."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weggooien sms'jes door Rutte, waarom is dat een probleem en hoe ernstig is het?

Op de telefoon die Rutte gebruikte, een oude Nokia, zou slechts opslagcapaciteit zijn voor 20 sms'jes. Hij had wel een telefoon met meer opslagruimte, maar die zou hij alleen gebruiken om nieuws te volgen. Sinds afgelopen donderdag zou Rutte een nieuwe telefoon hebben, met meer opslagruimte. 

Verantwoording afleggen

De oppositie is verontwaardigd over de handelswijze van de premier. Het maakt volgens de partijen opnieuw duidelijk dat de minister-president weinig opheeft met openheid en een nieuwe bestuurscultuur.

Vandaag moet de premier zich in de Kamer verantwoorden voor het wissen van de sms-berichten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Premier Rutte wiste jarenlang iedere dag zijn sms'jes'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore