Ga naar de inhoud
Kindergraven bezoedeld

Complotdenkers moeten 2 ton schadevergoeding betalen aan gemeente

Bewoners van Bodegraven kijken naar bloemen die door complotdenkers zijn achtergelaten op een begraafplaats. Beeld © ANP

Drie complotdenkers moeten de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een schadevergoeding van ruim 215.000 euro betalen nadat zij verhalen verspreidden over een satanistisch pedonetwerk. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten in een vandaag gepubliceerd vonnis.

Het gaat om Wouter Raatgever, Joost Knevel en Micha Kat, die alle drie vastzitten.  Als gevolg van hun verhalen, die ze online bleven uitdragen, werd het gemeentehuis beklad en kwamen tientallen complotdenkers richting de begraafplaats om hier bloemen op kindergraven neer te leggen.

Kindermoorden

De in Bodegraven opgegroeide Knevel is ervan overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanistische kindermoorden en misbruikt is door RIVM-baas Jaap van Dissel en een huisarts. Op de begraafplaats zouden volgens Knevel slachtoffers van deze kindermoorden liggen. Dit ongefundeerde verhaal is verspreid in video's op het onlineplatform Red Pill Journal.

Bodegraven
Lees ook:
Bodegraven doet aangifte tegen complotdenkers voor bezoedelen kindergraven

Als gevolg hiervan ontstond onrust en moest de gemeente onder meer beveiliging regelen. De kosten hiervan zijn nu verhaald op het drietal. Ook moeten ze de proceskosten betalen. 

Opruiing en doodsbedreiging

De drie worden ook nog strafrechtelijk vervolgd. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Raatgever en Knevel begint op 10 juni. Ze worden vervolgd voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen Van Dissel, premier Mark Rutte en de huisarts in Bodegraven. Kat zit vast in Noord-Ierland, waar hij zijn uitlevering naar Nederland aanvecht.

Bekijk ook: Waarom 'complotdenken' niet gek is

04:43
Is het coronavirus eigenlijk een biochemisch wapen gemaakt in opdracht van Microsoft-oprichter Bill Gates? Tijdens de coronapandemie wemelt het van dit soort complottheorieën.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore