Zeker 130 in ziekenhuis

324 kinderen besmet met salmonella na eten Kinder Surprise

18 mei 2022 15:30 Aangepast: 18 mei 2022 15:32
Een chocolade-ei van Kinder Beeld © Alamy Limited

De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe 324 salmonella-infecties vastgesteld bij kinderen. Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar de fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen, waar chocola van het merk Kinder wordt gemaakt. Die chocola werd in april uit de handel gehaald.

De meeste kinderen die besmet raakten, zijn jonger dan tien. Ze wonen in twaalf verschillende landen. Meer dan 40 procent van de zieke kinderen moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Drie besmettingen in Nederland

In Nederland telt de ECDC drie bevestigde gevallen die waarschijnlijk verband houden met de Belgische fabriek. Dat is er één meer dan het RIVM eerder had vastgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Salmonella in chocola: hoe kan dat en komt het vaak voor?

De eerste besmettingen werden in februari gemeld door het Verenigd Koninkrijk. Waarschijnlijk hadden de eerste besmettingen in december plaatsgevonden. Omdat de besmettingen dezelfde herkomst leken te hebben, trok het land aan de bel. Inmiddels zijn er in het Verenigd Koninkrijk 102 bevestigde infecties en in Frankrijk 73.

Bacterie in installatie

De fabrikant vond de salmonellabacterie in februari in een installatie. Die werd grondig schoongemaakt, waarna testen negatief waren en de productie werd hervat. De fabriek moest in april alsnog sluiten op last van de Belgische gezondheidsdienst.

In Nederland werden in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Wie de chocola in huis heeft, krijgt het advies hem niet te eten.

Bekijk ook: Belgische Letty (5) doodziek door Kinder Surprise-ei: 'Dagen diarree'

Acht dagen lang zat kleuter Letty continu met hoge koorts op het toilet. De oorzaak: een met salmonella besmet Kinder Surprise-ei. Letty hoefde nog net niet naar het ziekenhuis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore