Ga naar de inhoud
'Prosecco-probleem'

Oogarts over ontkurkongeluk in Giro: 'Bij voltreffer altijd blijvend letsel’

Het moment waarop Biniam Girmay naar zijn oog grijpt nadat daar een kurk tegenaan is gekomen. Beeld © AFP

Na een glansrijke overwinning gisteren in de Giro d'Italia moest renner Girmay de koers vanochtend toch noodgedwongen verlaten. De reden: de kurk van zijn overwinningsfles die vol in zijn oog terechtkwam. Hij is niet de enige die deze koers problemen had met de proseccofles, ook Mathieu van der Poel kreeg de kurk hard tegen zijn gezicht. Niet ongevaarlijk dus, zo'n fles opentrekken. Dat weet oogarts Tjeerd de Faber als geen ander.

"Dat zou zo maar eens blijvend letsel kunnen zijn", reageert oogarts Tjeerd de Faber van het oogziekenhuis in Rotterdam na het zien van de beelden van de Eritrese renner Biniam Girmay. De 22-jarige wielrenner won gisteren de tiende rit van de Giro d'Italia en vierde dat op het podium met - zoals het in de koers hoort - een grote fles prosecco.

De kurk vloog alleen veel sneller van de fles dan Girmay verwachtte en kwam regelrecht in zijn oog terecht. Het deed zo veel pijn dat Girmay naar het ziekenhuis moest waar een bloeding in de voorste oogkamer werd vastgesteld.

Vanochtend werd duidelijk dat Girmay noodgedwongen moest opgeven. Ploegleider Piet Daneels zei daarover: "Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen te vermijden. Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het letsel."

Knallende
Lees ook:
Knallende proseccokurk kost Eritrese wielrenner Girmay rest van de Giro

"Helaas zien we dat vaker", zegt oogarts De Faber tegen RTL Nieuws over het letsel van Girmay. Hij komt zo'n twee à drie keer per jaar dergelijke voorvallen tegen op zijn poli. "En bij ons komen natuurlijk alleen de 'voltreffers' met ernstig letsel waarbij de huisarts de patiënt moet doorverwijzen naar het oogziekenhuis." 

40 tot 100 km per uur

Het grote probleem is de enorme druk die er op een kurk kan staan. Volgens deskundigen kan de kurk een snelheid tussen de 40 en 100 kilometer per uur halen. De vorm van de kurk is ook niet handig, legt De Faber uit. "Een kurk past precies in je oogkas. Als hij dan dus in het midden van je oog met zo'n snelheid terecht komt, drukt het je complete oog samen. Dan scheuren er dingen in je oog, zoals je oogbal. Als het dan echt een voltreffer is, heb je altijd blijvend letsel."

Zo kan je lens troebel worden, waardoor je voor altijd minder goed kan zien. "En als je niet direct letsel ondervindt, kan het altijd nog op de langere termijn problemen veroorzaken." Mensen die een kurk in hun oog hebben gehad, kunnen bijvoorbeeld eerder staar krijgen, een oogaandoening waarbij vertroebeling van de ooglens optreedt. Ook kan het hoornvlies losraken of kun je zwakke plekken in je oog krijgen.

Blind
Lees ook:
Blind door champagnekurk en confettikanon, oogartsen waarschuwen

Waarom de wielrenners dan niet beter opletten? Vermoedelijk omdat ze niet weten dat de kurk dus zo snel uit de fles schiet. De Nederlandse wielrenner Jos van Emden, die ook meerijdt in de Giro, besprak deze week in de podcast Live Slow, Ride Fast het 'prosecco-probleem'. Hij gaf aan  dat de organisatie van de koers de kurk er al half uitdraait voordat de fles op het podium wordt neergezet.

'Fles al half open'

Van Emden: "Ik kreeg een keer een masterclass van renner Mark Cavendish toen wij voor het ploegenklassement naar het podium moesten. 'Rustig met die fles, want hij is al half open', zei hij. Later zei Mathieu van der Poel dat ook. Dat kroontje is er dus al half afgedraaid en de kurk is er al een slag uitgedraaid."

Aha!
Lees ook:
Aha! Daarom is de onderkant van een fles champagne dus altijd hol

Maar zelfs als de kurk al wat losser in de fles zit, kunnen renners ongelukken voorkomen. Champagnedeskundige Susan Uiterwijk van winkel l'Atelier du Champagne geeft na het zien van de beelden een tip aan de sporters. "Hou de kurk vast en draai hem dan voorzichtig van de fles", vertelt ze. De kurk vasthouden tijdens het opmaken zorgt ervoor dat hij rustig in je hand omhoog schiet, in plaats van in de lucht of op je oog.

Schiet de kurk er niet uit

Daarnaast is het niet alleen veiliger, maar ook lekkerder, zegt Uiterwijk. "Natuurlijk schiet ik de kurk ook wel eens uit de fles, in een feestelijke bui bijvoorbeeld. Maar bij proeverijen doe ik dat niet. Je verliest er namelijk echt smaak mee."

Renners kunnen de fles ook beter niet schudden van te voren. "Hoe meer je schudt, hoe hoger de druk, dus hoe harder hij omhoog schiet." En wil je ongelukken echt voorkomen? Haal dan als organisatie van zo'n grote koers de kurk er gewoon alvast af. "Dat gebeurt ook in de Formule 1, daar zijn ze al opengemaakt voor de winnaars." 

Of de Giro doorgaat met de flessen en het ontkurken, is niet duidelijk. De organisatie heeft vandaag nog niet gereageerd op het vertrek van Girmay.