Volgende week koeler

Fikse (onweers)buien in aantocht: 'Mooi voor de natuur, maar wel oppassen'

18 mei 2022 11:08 Aangepast: 18 mei 2022 16:02
Beeld © ANP

Er zit een weeromslag aan te komen. Morgen is de laatste dag met temperaturen dik in de 20 graden. Na een aantal fikse buien, morgen en overmorgen - soms met onweer - wordt het koeler. "We kijken terug op een periode van rustig weer. Het begint nu te broeien; de spanning neemt weer een beetje toe", zegt William Huizinga van Buienradar.

Vandaag is eigenlijk nog weinig aan de hand. Het is warm; de temperatuur loopt op naar 24 tot 27 graden, in het zuidoosten is zelfs 29 graden mogelijk.

Voorbode voor komende dagen

Later in de middag kan langs de oostgrens al de eerste regenbui of onweersbui ontstaan, zegt Huizinga. "De rest van het land krijgt daar niks van mee, maar het is wel een voorbode voor de komende dagen."

De rest van het land gaat een rustige, warme avond tegemoet. Het wordt wel bewolkter en vanuit het zuidwesten neemt de kans op een stevige onweersbui toe.

De meteoroloog kan niet exact zeggen waar de buien precies gaan vallen, maar wel een indicatie geven. "Het zal later vannacht en morgenochtend zijn. De situatie is lastig, omdat het heel plaatselijk kan zijn. Ik kan niet in detail zeggen waar het wel waar het niet gaat regenen. Dat is in dit soort situaties niet mogelijk. We gebruiken meerdere weermodellen of berekeningen en die laten allemaal een ander beeld zien."

Bekijk de actuele buien- en bliksemradar:

 

Op dit moment is de verwachting dat de buien morgenochtend vooral in het westelijke deel van het land zullen vallen. ’s Middags lijken de zwaardere buien zich te concentreren op de oostelijke helft van het land en in het zuiden. Maar het kan ook anders uitpakken. "Het is heel raadzaam om Buienradar morgen nauwlettend in de gaten te houden omdat het zo plaatselijk is", adviseert Huizinga.

Tip van de expert

De tip van de expert: check dan Buienradar-kaart van het afgelopen uur: de -1-radar. "Dan heb je de gemeten neerslag. Op het laatste plaatje kun je dan zien of er iets van een bui aan het ontstaan is. De kaart met de verwachting van de komende drie uur, kan zo’n laatste en plotselinge ontwikkeling niet tijdig meenemen, waardoor de bui wordt gemist."

Dat zit zo: de +3-radar maakt op basis van de meest actuele radarbeelden de verwachting voor de komende 3 uur, maar houdt geen rekening met het ontstaan en ontwikkeling van buien. Dan heb je kans dat je van een natte kermis thuiskomt." De Buienradar van +24 uur vooruit, maakt gebruik van een weermodel en wordt elke 6 uur geüpdatet. Nieuw is de Buienradar +8 die gebruik maakt van zowel modeldata als de gemeten radardata.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Julian stond op het veld toen de bliksem insloeg: 'Ik zag zwart'

"Buien kunnen binnen een halfuur, soms zelfs korter, gevormd worden vanuit een stapelwolk. Dat gebeurt zo snel dat het je overvalt." Soms gaat alles zó snel, dat de bui pas op de radar verschijnt als-ie al op je hoofd is gevallen. "Als zo'n bui vlak voor jou ontstaat, duurt het een minuut of 10 tot de data is verwerkt. Het is soms een blinde hoek."

Het is wel oppassen. Vooral in het oosten is er morgen kans op windstoten van 60-75 km/uur, hagel en veel regen in korte tijd. Omdat het verkeer en buitenactiviteiten hier hinder van kunnen ondervinden, heeft het KNMI code geel afgekondigd. "Mijd open water en open gebied, schuil niet onder bomen. Volg weerberichten en waarschuwingen."

Vrijdag veel regen

Op naar vrijdag. Dan ziet Huizinga 'een aardig groot actief neerslaggebied' dat in de loop van de ochtend vanuit het zuiden ons land binnenkomt en over het land trekt. "Dat is een gebied waar heel Nederland wel mee te maken gaat krijgen." Het wordt zo'n 20 graden.

Mooi voor de natuur al die regen, zegt de meteoroloog. "Maar voor mensen wel oppassen. Het is niet geheel zonder risico. Er is vrijdag namelijk ook nog kans op onweer. Plaatselijk kan de neerslaghoeveelheid oplopen tot 10 à 15 millimeter."

En het weekend? Dan wordt het niet veel warmer; 18 graden met een met paar lichte buitjes. De dagen daarna meer van hetzelfde. "Volgende week zitten we niet meer in de 20. Hou rekening met gemiddeld een graad of 18 en licht wisselvallig weer. Dat is geheel volgens het klimaatgemiddelde."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore