Ga naar de inhoud
'Lok de bijen juist'

Een derde Nederlanders bang voor bijen, maar ze steken zelden

Een bij op een bloem, beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Een derde van de Nederlanders is bang voor bijen. Volgens de Bijenstichting is daar helemaal geen reden voor, want wilde bijen zijn volgens de stichting juist erg rustig en zullen niet snel steken. Bij dreiging vliegen ze liever weg. De Bijenstichting roept mensen daarom op om wilde bijen juist te lokken naar tuin of balkon.

De angst voor bijen blijkt uit een onderzoek dat de Bijenstichting heeft laten doen, omdat het vrijdag Wereld Bijendag is. Uit dat onderzoek komt ook naar voren dat twee op de drie Nederlanders het verschil tussen een wilde bij en een honingbij niet kent. 

Door
Lees ook:
Door luchtvervuiling vinden bijen en vlinders bloemen minder aantrekkelijk

Met de wilde bijen gaat het niet goed. Van de 359 soorten is 55 procent bijna of helemaal uitgestorven. Veel Nederlanders weten wel dat bijen belangrijk zijn voor het ecosysteem en voor de voedselvoorziening, maar ze weten niet wat ze kunnen doen om de soort te helpen.

Honingbijen

Volgens de Bijenstichting denkt bijna driekwart van de mensen dat de toenemende populariteit van imkers goed is voor de bijenstand. Maar dat is niet waar, want imkers houden gedomesticeerde honingbijen. Met die soort gaat het dan ook wel goed. Juist de zelfstandige wilde bijen en hommels kunnen hulp gebruiken.

Nog
Lees ook:
Nog nooit zoveel bijen geteld en dat is goed nieuws

De Bijenstichting raadt aan om biologische zaden, planten en bollen te gebruiken in de tuin. Dat is gezond voedsel voor de bijen. In bijenhotels kunnen de dieren nestelen. Ondergronds maakt de soort graag een nest in een kale zandplek.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.