Ga naar de inhoud
Te weinig opslagruimte

'Premier Rutte wiste jarenlang iedere dag zijn sms'jes'

Premier Mark Rutte Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft jarenlang dagelijks sms'jes van zijn telefoon verwijderd. Hij zou dit elke dag gedaan hebben omdat hij te weinig opslagcapaciteit had op zijn telefoon.

Dat meldt de Volkskrant. De premier zou iedere dag hebben gekeken welke berichten hij zelf relevant vond om te archiveren, en die hebben doorgestuurd naar zijn ambtenaren. De rest werd door hemzelf gewist.

Archiefwet

Omdat Rutte telkens zelf heeft besloten of hij de gegevens wiste, is niet duidelijk of hij mogelijk in strijd handelde met de Archiefwet. Functiegerelateerde correspondentie mag niet zomaar worden vernietigd, schrijft de krant.

Op de telefoon die Rutte gebruikte, zou slechts opslagcapaciteit zijn voor 20 sms'jes. Hij had wel een telefoon met meer opslagruimte, maar die zou hij alleen gebruiken om nieuws te volgen.

Sinds afgelopen donderdag zou Rutte een nieuwe telefoon hebben, met meer opslagruimte. 

'Sms'en is zijn handelsmerk'

Rutte sms't veel. "Daar staat hij om bekend. Het is zijn handelsmerk", vertelde Petra de Koning, auteur van het boek Mark Rutte, in een eerder artikel van EditieNL. "Hij reageert ook meteen als iemand hem een bericht stuurt. Mailen en appen doet hij niet."

De premier heeft twee telefoons: een Nokia en een iPhone. "De iPhone gebruikt hij alleen om het nieuws te kijken. De Nokia is voor communicatiedoeleinden."

De manier waarop hij sms't is opvallend, vertelde De Koning. Zo gebruikt Rutte veel afkortingen. Bijvoorbeeld 'Maak ajb strakke qena' (Q&A), of 'TI' (ter informatie). Ook maakt hij gebruik van emoticons zoals :-) en is hij niet zuinig met het gebruik van uitroeptekens. "Dat doet hij om kracht achter zijn berichten te zetten", vertelde taalwetenschapper Lieke Verheijen aan EditieNL.

Sms'jes
Lees ook:
Sms'jes van Mark Rutte openbaar gemaakt: 'Maak ajb strakke qena'