Ga naar de inhoud
Koninklijke Schouwburg Den Haag

Prinses Amalia voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag

Amalia Beeld © ANP

De 18-jarige prinses Amalia zal dit jaar voor het eerst aanwezig zijn bij Prinsjesdag. Prinsjesdag wordt dit jaar op 20 september gehouden, de derde dinsdag van die maand. Dan gelden er waarschijnlijk geen coronaregels en mogen er voor het eerst sinds 2019 weer grote aantallen mensen bij zijn.

Ook het gebruikelijke militaire ceremonieel kan dan doorgaan. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten aan het ANP.

Koninklijke schouwburg

Prinses Amalia zal door haar aanwezigheid ook getuige zijn van de nieuwe locatie waar de koning de kabinetsplannen zal delen. Eerder dinsdag werd bekend dat koning Willem-Alexander de Troonrede dit jaar in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag voorleest.

Amalia
Lees ook:
Amalia is 18 en dat verandert van alles, bijvoorbeeld als haar vader iets overkomt

Eind vorig jaar beleefde Amalia haar eerste officiële plechtigheid als prinses. Op 8 december, een dag na haar achttiende verjaardag, nam de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitting in de Raad van State. Zij werd daar door haar vader binnengeleid, zoals dat officieel heet. Amalia gaf ook een toespraak.

Renovatie Ridderzaal

De afgelopen twee jaar werd de zogeheten Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag in de Grote Kerk gehouden wegens corona.

De gemeente Den Haag meldde eerder  al dat die locatie met grote aantallen mensen te veel overlast zou veroorzaken voor omwonenden en winkeliers. Ook de Ridderzaal is niet beschikbaar, wegens de renovatie van het Binnenhof.

Bekijk ook: Eerste toespraak kroonprinses Amalia: 'Ik zal nog veel moeten leren'

01:38
Kroonprinses Amalia hield eind vorig jaar haar allereerste toespraak in de Raad van State. De prinses is toen achttien geworden en heeft daarom zitting in het hoogste adviesorgaan van de regering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore