Ga naar de inhoud
Air China Cargo

F-16's onderscheppen vliegtuig boven Nederland na bommelding

Twee Nederlande F-16's tijdens de grote internationale vliegoefening Frisian Flag. (Archieffoto) Beeld © ANP

Twee Belgische F-16's hebben gisteren een vrachtvliegtuig vanuit China onderschept in het Nederlandse luchtruim en begeleid naar de luchthaven van Luik. Reden is een bommelding, die later vals bleek.

Dat laat Christian Delcourt, de woordvoerder van Luchthaven Luik weten.

De twee F-16's stegen gisteravond op, op vraag van de Nederlandse luchtgevechtsleiding. Ze onderschepten het cargovliegtuig in het Nederlandse luchtruim en begeleidden het naar Luik, de eindbestemming van het toestel, zo meldde het ministerie van Defensie. Het ging om een toestel van luchtvaartmaatschappij Air China Cargo.

Bommelding

Er was een bommelding voor de Boeing 777, die achteraf vals bleek, meldde de woordvoerder van Luchthaven Luik. Het toestel landde na 20.00 uur zonder problemen in Luik. In verband met de landing waren verschillende hangars van de luchthaven ontruimd.

Passagiers
Lees ook:
Passagiers krijgen foto's vliegcrash op telefoon: vliegtuig keert om

De woordvoerder van de luchthaven zegt dat de luchtvaartmaatschappij zelf de melding deed, na geruchten van bedreigingen tegen andere Chinese vliegtuigen op sociale media.

Doffe knal

De F-16's vlogen in Nederland sneller dan het geluid en mogelijk was er daardoor een doffe knal te horen. Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent twee jachtvliegtuigen klaar.

Dag
Lees ook:
Dag en nacht staan er twee F16's klaar om direct in te grijpen