Ga naar de inhoud
Tientallen mensen ziek

Uitbraak buiktyfus opvangboot kwam waarschijnlijk door vuil water

Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, ter illustratie. Beeld © ANP

Een grote uitbraak van buiktyfus op een schip in Haarlem waar asielzoekers werden opgevangen, is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door vies water. Drinkwatertanks op het schip grensden pal aan de vuilwatertank. In de gedeelde wanden bleken roestplekken en gaatjes te zitten.

Hierdoor is het drinkwater zeer waarschijnlijk besmet met bacteriën. Tot die conclusie kwam de GGD na onderzoek.

Tientallen mensen werden vorige maand ziek door buiktyfus. 25 van hen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis, meldt GGD Kennemerland. In totaal liepen 46 bewoners en 20 medewerkers van de noodopvanglocatie op het schip Liberty Ann buiktyfus op.

Schip is ontruimd

Het schip werd een week na de uitbraak ontruimd en staat sindsdien leeg. Van de GGD mogen de drinkwatertanks niet meer worden gebruikt. Laboratoriumonderzoek moet uitwijzen of de bacterie zich via het drinkwater kon verspreiden.

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door een salmonellabacterie. Die kan zich via de ontlasting van besmette mensen verspreiden.

De aandoening is behandelbaar met antibiotica. In ernstige gevallen kunnen patiënten darmbloedingen en -perforaties krijgen. Onbehandeld sterft 10 tot 25 procent van de patiënten, becijfert het RIVM in een richtlijn. Met adequate behandeling is dat minder dan 1 procent.

Veiligheidsregio's
Lees ook:
Veiligheidsregio's komen met 2000 extra plekken voor asielzoekers