Prinsjesdag

Troonrede dit jaar uitgesproken in Koninklijke Schouwburg in Den Haag

17 mei 2022 17:43 Aangepast: 17 mei 2022 20:24
NDe laatste keer werd de Troonrede in de Grote Kerk voorgelezen. Beeld © ANP

Niet de Ridderzaal, niet de Grote Kerk: dit jaar wordt op Prinsjesdag de Troonrede voorgelezen in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Dat bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer. 

Normaal gesproken wordt de Troonrede altijd in de Ridderzaal op het Binnenhof voorgelezen door koning Willem-Alexander, maar vanwege de renovaties op het Binnenhof is dat nu niet mogelijk.

Grote kerk niet geschikt

De Grote Kerk was afgelopen twee jaar het decor voor de rede: die was in die twee pandemiejaren groot genoeg zodat alle genodigden anderhalve meter afstand konden houden. Maar dit jaar wordt het anders: nu mogen er weer grote aantallen mensen bij zijn, en daarvoor is de omgeving van de Grote Kerk niet geschikt. Zo zouden hulpdiensten er, in geval van nood, niet snel genoeg bij kunnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de hele tekst van de troonrede 2021

Daarom wordt uitgeweken naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voor de Troonrede, officieel 'de gezamenlijke vergadering van de Tweede en Eerste Kamer'. 

In de Haagse Schouwburg is plek voor zo ongeveer 800 gasten. Zoveel mensen konden er ook altijd terecht tijdens de rede in de Ridderzaal. De afgelopen twee jaren, bij de 'corona-troonredes' waren er minder dan 300 mensen aanwezig. 

Feestelijk

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer willen er iets 'feestelijks' en 'volwaardigs' van maken, nu er zo veel meer mensen bij aanwezig kunnen zijn. In onderstaande video worden de belangrijkste punten van de troonrede van vorig jaar, in de Grote Kerk, samengevat: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore