'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Jongen sluit broertje op in prullenbak: even paniek

17 mei 2022 17:16 Aangepast: 18 mei 2022 13:58
Het jongetje was per ongeluk door zijn broertje opgesloten. Beeld © Maurica Hamming

De brandweer in het Friese Drachten heeft een jongetje uit een prullenbak bevrijd. Hij was door zijn broertje opgesloten en kon er met geen mogelijkheid meer uit komen. "Zoiets hadden we nog nooit gezien."

Even dacht nieuwsfotograaf Maurice Hamming in zijn woonwijk in Drachten dat twee volwassenen en een jongetje tegen een prullenbak stonden te praten. Maar toen hij dichterbij kwam, zag hij het: er zat een jongetje in de prullenbak. 

"Het is vermoedelijk gebeurd tijdens het spelen", vertelt fotograaf Hamming, die toevallig in de buurt was en zijn camera bij zich had. "De prullenbak was net geleegd, de klep was niet goed dicht gegaan."

De jongens waren aan het voetballen, zagen de openstaande prullenbak en daagden elkaar uit. De oudere broer klom erin, zijn jongere broertje deed het deksel dicht. En toen: op slot. Ze kregen ze hem niet meer open. Lichte paniek. Het jongetje rende naar zijn ouders toe, die snelden naar de prullenbak en belden vervolgens 112: 'Onze zoon zit vast.' 

Nog nooit meegemaakt

"Zo'n melding heb ik in al die jaren nog nooit meegemaakt", vertelt Herman Treinstra, bevelvoerder bij de brandweer in Drachten. "Toen we aan kwamen rijden, zagen we al wel: dit is niets ernstigs. Ja, dat jongetje moest los worden gemaakt natuurlijk, maar er was geen letsel, gelukkig."

(tekst loopt door onder de foto)

De brandweer kwam het jongetje uiteindelijk bevrijden. De brandweer kwam het jongetje uiteindelijk bevrijden.

De paniek was snel gezakt, de sfeer was luchtig volgens Treinstra. Hij zag vooral ontspannen, 'breed lachende' ouders rondom de prullenbak staan, fotografen maakten hier en daar een foto. "Zijn moeder zei nog: steek even je duim op voor de foto."

Wel opgelucht

Niet veel later werd het jongetje bevrijd. Treinstra: "Hij was wel opgelucht. We hebben allerlei sleutels voor containers en prullenbakken, dus ook deze prullenbak konden we openmaken. Dat was wel handig, want het is niet fijn om in zo'n geval te moeten zagen of knippen of snijden." Hij en zijn collega's gaven de kinderen bij vertrek nog een brandweerautodemonstratie, inclusief blauwe zwaailichten.

"Dit is het grappigste dat ik ooit heb gefotografeerd", zegt fotograaf Hamming. Ook Treinstra zal het klusje niet snel vergeten. En die jongens ook niet, vermoedt hij. "Dit wordt zo'n verhaal dat tot in de lengte der dagen, op elke verjaardag, op elk feestje, wordt herhaald: weet je nog, toen jij in die prullenbak kroop..."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore