Ga naar de inhoud
Verkeerde geliquideerd

OM eist 30 jaar cel tegen verdachten van doodschieten Ayla Mintjes

Ayla Mintjes

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 30 jaar cel tegen drie mannen die terechtstaan voor de dood van Ayla Mintjes. Zij werd gisteren precies een jaar geleden doodgeschoten in Amsterdam-West. Niet de 27-jarige vrouw, maar haar vriend Anis B. was het beoogde doelwit. Hij was enkele weken eerder nog door de politie gewaarschuwd voor een aanslag op zijn leven.

"Kennelijk maakte het voor de verdachten niet uit wie er om het leven werd gebracht en of er onschuldige burgers zouden worden geraakt", stelde de officier van justitie in de rechtbank van Amsterdam. "De kogels zijn tot 500 meter verderop over de weg, over de bosschages, in een balkon gevlogen en hebben verschillende ramen en woningen geraakt. Achteraf bleken er ook gewoon kinderen op straat te hebben gespeeld."

Cruciale rol

Het Openbaar Ministerie ziet Samuel Y. (21) en Jeremia T. (22) als de schutters. De derde verdachte, Renato F. (35), zou de vluchtauto hebben bestuurd. Dat ook hij 30 jaar celstraf tegen zich hoorde eisen, komt omdat hij een cruciale rol zou hebben gespeeld bij de voorbereiding van de aanslag, aldus het OM.

Stille
Lees ook:
Stille tocht voor doodgeschoten Ayla Mintjes in Amsterdam

De drie verdachten ontkennen dat ze bij de schietpartij in de Maassluisstraat betrokken waren. Hun advocaten pleiten voor vrijspraak, maar er ligt volgens justitie een stapel aan bewijzen. Zo hadden ze bij hun aanhouding alle drie brandwonden, één zelfs ernstige. Die zouden ze hebben opgelopen bij het in brand steken van de vluchtauto. 

Geen blijk van spijt

Verder is DNA van T. gevonden op een achtergelaten tissue bij de uitgebrande vluchtauto, net als een foto van Mintjes op zijn telefoon. Op een achtergelaten pet, mondkapje en een aansteker bij de uitgebrande bestelauto vond de politie DNA van F. Op de tissue en de pet zaten ook schotresten.

De verklaringen die zij daarover hebben afgelegd, acht justitie volstrekt ongeloofwaardig. Dat zij geen blijk hebben gegeven van spijt, wordt hen door het OM zeer ernstig aangerekend.

De rechtbank doet op 18 juli uitspraak.