'Zachtere aanpak'

Onderzoekers: verbod homogenezing heeft vooral symbolische waarde

17 mei 2022 11:42 Aangepast: 17 mei 2022 14:59
Protest tegen homogenezingstherapie op het Plein bij het Binnenhof. Beeld © ANP

Een verbod op homogenezing heeft vooral een grote symbolische waarde, schrijven onderzoekers in een rapport dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Handhaving van een dergelijk verbod is moeilijk, maar slachtoffers zijn erbij gebaat te weten dat de overheid achter ze staat. Het kabinet wilde weten welke stappen het kan zetten om zogeheten conversietherapie tegen te gaan.

De therapieën zijn omstreden en worden gezien als niet-wetenschappelijk. Slachtoffers krijgen onder meer elektrische schokken of ziekmakende medicijnen toegediend als ze reageren op homo-erotische afbeeldingen. Ook kunnen ze psychisch onder druk worden gezet.

Cultuurverandering

Een verbod op homogenezing in al zijn vormen is volgens het onderzoek van de Vrije Universiteit en Regioplan 'moeilijk in één wetstekst te vatten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Therapieën om homo's te 'genezen' strafbaar: 'Middeleeuws'

Daarom is volgens de onderzoekers ook het zorgen voor een cultuurverandering noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld door neutrale voorlichting en het betrekken van zowel religieuze als niet-religieuze organisaties bij de bestrijding van conversietherapie. Ook kan een steunpunt helpen.

'Zachtere aanpak'

Daarnaast wijzen de onderzoekers erop dat de conversietherapieën vooral in gesloten gemeenschappen plaatsvinden, buiten het zicht van de overheid. Een verbod kan nog verder bijdragen aan dat probleem, zeggen ze. 'Aanbieders die gevoelig zijn voor complottheorieën' kunnen zich dankzij een verbod nog verder afkeren van de overheid en zich meer terugtrekken. De experts pleiten dan ook vooral voor een 'zachtere aanpak, die gericht is op een verandering van binnenuit'.

Tijdens de Pride vorig jaar werd er nog opgeroepen tot een verbod. Tijdens de Pride vorig jaar werd er nog opgeroepen tot een verbod.

Een goede aanpak van homogenezing vergt volgens de onderzoekers investeringen en tijd, maar dat is volgens hen geen reden om geen maatregelen te nemen. Volgens veel experts is langdurige cultuurverandering 'de meest duurzame strategie', aldus het rapport. Het grootste effect wordt bereikt als er niet één, maar meerdere maatregelen tegelijk worden genomen die goed op elkaar zijn afgestemd.

Reactie in zomer

Het kabinet wil in de zomer met een reactie op het onderzoek komen, schrijven de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

D66 en VVD kwamen in februari met een initiatiefwetsvoorstel om homogenezing strafbaar te maken. Als het aan de partijen ligt, moet er een boete van maximaal 22.500 euro of een celstraf van een jaar op komen te staan. Het voorstel wordt gesteund door PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP. Ook in de Eerste Kamer is een meerderheid voor het plan.

Bekijk ook: Wouter onderging als 15-jarige 'homogenezing'

Wouter Huijser (30) kwam op zijn vijftiende via zijn kerk in aanraking met homogenezing. ''Een jeugdleider van de kerk zei tegen mij dat ik geen homo hoefde te zijn. God had het niet zo bedoeld." Nu kijkt hij terug op een donkere periode uit zijn leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore